2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűnt a közéletből a német egység kancellárja

2009. május 16. 14:25 MTI

A 2009-es németországi jubileumi évben, a szövetségi köztársaság megalakulásának 60., a hírhedt berlini fal leomlása 20. évfordulójának esztendejében egy valaki továbbra sincs jelen a német közéletben. Mégpedig a 79 éves Helmut Kohl, a két évtizeddel ezelőtti történelmi események egyik főszereplője, a német egység kancellárja, aki szövetségi kancellárként a leghosszabb időt töltötte el hivatalában, egyetlen kancellárként, aki az újraegyesülés előtt és után is az ország élén állt.

Kohl ugyanis még mindig nem épült fel teljesen egy évvel ezelőtti, egy esés következtében elszenvedett súlyos koponyasérüléséből. S bár néhány nappal ezelőtt - hosszú idő óta először - Stuttgartban, egy díj átvétele kapcsán megjelent a nyilvánosság előtt, a közvélemény arról győződhetett meg, hogy a volt kancellár továbbra is tolószékhez kötött, s beszédproblémákkal küzd.

De talán meggyőződhetett arról is, hogy állapota - ha lassan is - javul, s ősszel, a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken már mindenképp lehet "számolni" vele. Maga Helmut Kohl egy korábbi nyilatkozatában azt üzente, hogy a novemberi rendezvényekre mindenképp fel kíván épülni.

A konzervatív Die Welt kommentárjában ugyanakkor elgondolkoztatónak nevezte, hogy a német közvélemény Helmut Kohlt aligha hiányolja, miközben elődjét, a 91. évében járó Helmut Schmidtet már-már kultikus tisztelet övezi. Annak ellenére, hogy - mint a lap írta - Schmidt hivatali idejéhez látványos történelmi esemény nem kötődik. Az újság szerint magyarázat minderre az, hogy Helmut Schmidt az állampolgárok kollektív emlékezetében az egyenesség, a kötelességtudás, a megvesztegethetetlenség, azaz mindazon erények megtestesítője, amelyeket a politikával szembeni jelenlegi bizalmi válság idején különösen nagyra becsülnek.

Ezzel szemben Kohlnak a német egység helyreállításában, illetve az európai egyesülés előmozdításában szerzett valóban történelmi érdemeire árnyékot vet az általa vezetett CDU hajdani korrupciós botránya. Pártját a belső szétziláltság állapotában adta át utódának, s a hatalomhoz oly hosszú ideig ragaszkodott, hogy leváltását sokan megkönnyebbüléssel fogadták - írta a Die Welt, utalva arra, hogy személye mindig is inkább polarizáló volt. Aki csak olyan politikusokat tűrt meg maga mellett, akik feltétlen engedelmességet tanúsítottak.

Helmuth Kohl személyének németországi megítélése ugyanakkor a lap szerint szöges ellentétben áll azzal a képpel, amelyet a külföld alkotott a volt kancellárról. A külföld Kohlra a mindig kompromisszumkész, közvetíteni próbáló politikusként emlékezik, aki különösen a kis országokkal szemben bizonyított nagyfokú tapintatot és empátiát. Emberként és a hatalmat sokáig birtokló politikusként a volt kancellárt valószínűleg nem sokaknak sikerült megszeretniük. Német és nemzetközi államférfiként végzett teljesítményéért azonban Kohl mindenképp elismerést és hálát érdemel - írta végezetül a Die Welt. S közvetve azt a reményt fogalmazta meg, hogy az egység kancellárja novemberben ismét Németországgal - már a nyilvánosság előtt - ünnepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár