2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló adatbázisban a hazai műemlékek

2009. április 15. 08:52 Kovács Olivér

Az első évad befejezésével folytatódik a vadászat: hamarosan nem csak az országos, de a helyi védelmű műemlékek is bekerülnek a műemlékem.hu rendszerébe.

A játék és mozgalom első évadjában az országosan védett műemlékek több mint 98 százalékát sikerült azonosítaniuk és felmérniük a portál regisztrált tagjainak. Az új évad kezdete óta eltelt tíz napban pedig csaknem száz százalékossá vált a felderítési arány - tájékoztattak a műemlékem.hu szervezői. Jelenleg így már csak néhány tucat műemlék vár a „boldog megtalálójára”.

Mint arról már beszámoltunk, a műemlékem.hu tavaly júniusban indult, adatbázisában a több mint 11 ezer országosan védett műemlékkel. A cél az objektumok megtalálása, a gps-koordináták rögzítése, az állapot megállapítása, valamint az értékelés, illetve az épületet ábrázoló fényképek elkészítése volt - mindez játékos formában. Mostanáig 25 ezernél több állapotjelentésben számoltak be a portál regisztrált tagjai a magyarországi műemlékek állapotáról. Ilyen naprakész adatbázis még sehol sem született a világon. Ráadásul az adatok folyamatosan frissülnek, hiszen egy-egy műemlékről több jelentés is leadható, így az épületek, szobrok sorsát is figyelemmel lehet kísérni.



Az első évad március utolsó napján zárult, a győztesek a műemléki világnap apropóján rendezett ünnepségen, április 17-én vehetik majd át az elismeréseket. A játék abszolút győztese kilenc hónap alatt több mint 5 ezer alkalommal keresett fel műemlékeket.

A második évad április elején vette kezdetét és hamarosan bekerül a rendszerbe mintegy 15 ezer helyi védettségű műemlék is. Tematikus keresések is indulnak majd, így az oldal mindinkább portál-jelleget ölt, ahol a műemlékek sorsa iránt érdeklődők, vagy akár a kirándulási célpontokat keresők is bőségesen találnak olvasnivalót maguknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár