2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az örök élet álmát alusszák a bolzanói múmiák

2009. március 10. 12:39 MTI

Több mint hatvan emberi és állati múmiával, köztük a világszerte híres Ötzivel és csaknem száz további lelettel nyílik meg kedden az olaszországi Bolzanóban található Dél-tiroli Régészeti Múzeum (Museo Archeologico dell'Alto Adige) Múmiák - Az örök élet álma című időszaki kiállítása.

Az 1200 négyzetméteres alapterületű tárlat célja, hogy időben és térben is körüljárja a mumifikáció jelenségét egy, a dinoszauruszok korától napjainkig tartó "utazás" során. A kiállított múmiák között éppúgy látható természetes módon, mocsárban megőrződött, mint míves szarkofágba helyezett egyiptomi holttest, valamint az Ázsiából, Óceániából és Dél-Amerikából származó múmiák mellett napjainkból származó, egy sóbányában talált mumifikálódott testek.

Noha a tárlat Németországból érkezik Bolzanóba, ott egy különleges lelettel egészül ki: a Dél-tiroli Régészeti Múzeumban őrzött "jégemberrel". A megtalálása helyéről Ötzinek elnevezett, több mint 5000 éves múmiát egy gleccser jege konzerválta szinte tökéletes épségben, tárolása azonban különleges körülményeket kíván meg, így a rézkori vadász holtteste csak az észak-olaszországi múzeumban tekinthető meg.

A bemutatott leletek mellett a kiállításon tizenkét multimédiás installáció, valamint számos tabló ismerteti meg a látogatókat az antropológia, a genetika, a biokémia, a patológia és az orvostudomány múmiákkal kapcsolatos legfrissebb eredményeivel, valamint bemutatja az egykor élt emberek életkörülményeit, táplálkozási szokásait és betegségeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár