2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétmillió dollárt adtak Gandhi személyes tárgyaiért

2009. március 6. 09:14 MTI

Csaknem kétmillió dollárért keltek el egy New York-i árverésen Mahátma Gandhi áruba bocsátott személyes tárgyai, jóllehet az eladó az utolsó pillanatban megkísérelte érvényteleníteni az aukciót.

Az indai függetlenség atyjának jellegzetes fémkeretes szemüvege, egy pár viseltes bőrszandálja, egy zsebórája és egy rézedénye került kalapács alá az Antiquorum Auctioneers aukciósház csütörtöki árverésén. Az eddig James Otis kaliforniai műgyűjtő tulajdonában lévő tárgyak végül 1,8 millió dollárért találtak gazdára, jóllehet előzőleg csak 300 ezer dolláros bevételre számítottak. A nyertes ajánlatot Vijay Mallya indiai milliárdos tette egy közvetítő, Tony Bedi segítségével. Az új tulajdonos szeretné visszajuttatni Indiába a Gandhi-ereklyéket.

Otis az utolsó pillanatban megpróbálta visszavonni a tárgyakat az árverésről, de ügyvédje később úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a gyűjtő "természetesen" elfogadja azok eladását. Az aukció nagy felháborodást keltett Indiában, ahol sokan úgy gondolják: a tárgyak a nemzeti örökség részét képezik, és múzeumban lenne a helyük. Többen azt is mondják, hogy az árverés ellentétes az anyagi javakat elvető, aszkétaéletet élő Gandhi szellemiségével.

A brit uralommal szembeni erőszakmentes ellenállás úttörőjeként ismert Gandhit 1948. január 30-án gyilkolta meg egy hindu radikális.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár