2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladták a legrégibb német pénzérmét

2009. február 10. 11:48 MTI

A németajkú térség legrégibb középkori pénzét, a Kis Pippin (714-768) uralkodása idején vert ezüst dénár egyetlen ismert példányát 34 ezer euróért (közel 10 millió Ft) árverezték el hétfőn egy dortmundi aukción.

Az 1 eurócentnél is kisebb, mindössze 1,18 gramm súlyú fémpénzt valószínűleg Trierben (a mostani Németország luxemburgi határának közelében, a nyugati országrészben) verték 747 és 751 között - mondta el a Vesztfáliai Pénz és Érme Árverési Társaság (WAG) egyik vezetője. A Németország legrégebbi pénzérméjeként ismert dénár a történelmi városközpont ásatásain került felszínre 1981-ben. Az árverésen egy neve elhallgatását kérő német gyűjtő vette meg. Az érme a 25 ezer euróra becsült értékénél jóval magasabb áron talált gazdára.

A legendás Nagy Károly apja, Kis Pippin vezette be új pénzként az ezüst dénárt, amely a középkor általános fizetőeszköze lett. A dénárral megszűnt az aranyalapú római pénzrendszer. A frank király által bevezetett új pénz - "Közép-Európa első egységes fémpénze" - a 15. századig volt érvényben.

Udo Gans, a dortmundi árverés szervezője szerint a legrégibb, "közép-európai identitást" viselő pénzt nagyobb ügyleteknél, például adók és illetékek befizetésére használták. Öt-tíz dénárért már egy lovat lehetett vásárolni annak idején. A kisebb értékű adásvételek ekkoriban még csereügyletek körében jöttek létre a falusi lakosság körében. "A váltópénz bevezetése a Karoling-féle pénzreform első lépése volt. Csökkentették a pénzverdék számát és központi felügyelet alá helyezték őket a királyságban" - tette hozzá Gans.

Kis Pippin 747-ben kapta meg fivérétől a frank királyság nyugati részét, ahol Trier is található, és 751-ben koronázták királlyá, miután az utolsó Meroving uralkodót letaszította a trónról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár