2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római sírokat tártak fel Óbudán

2009. február 2. 14:04 Régészet Budapesten

Két római kori temetkezés, számos római kori tárgy, köztük egy szobortöredék került elő a III. kerületi Lángliliom utcában, 2008 utolsó hónapjaiban végzett feltárásokon - tudósított Havas Zoltán ásatásvezető régész.

A 2002-től 2006-ig folytatott kutatások után ismét ásatásokat végzett a BTM-Aquincumi Múzeum az „Óbuda Lakókert” területén: 2008. november 12 - december 12. között a római villához tartozó rétegek, omladékok mellett két temetkezést is feltártak. A szakmai szempontból legjelentősebb leletek a 10. épület közelében kerültek elő. Itt egy már az 1930-as években részben feltárt, római kori családi sírcsoport újabb temetkezésére bukkantak. A korábban felfedezett két hamvasztásos sírral szemben, most egy csontvázas női temetkezés került elő, amelyben viseleti tárgyakat (bronz ruhakapcsoló tű, ezüst, bronz és vasgyűrű), valamint a 3. század elejére keltezhető érmet is találtak.

Kevesebb, mint két méterre onnan egy második sír is előkerült, amely azonos a már 1934-ben részlegesen feltárt hamvasztott temetkezéssel. Egy, a múzeumba korábban beszállított sírkő alapján a korábbi kutatás vezetője, Garády Sándor ezt a temetkezést a családfő sírjaként azonosította. A mostani vizsgálatok során fény derült arra is, hogy hamvasztás rítusát helyben hajtották végre, vagyis a nagyméretű sírgödörben állították fel a máglyát, amin a holttestet elhamvasztották. A sír eredeti mellékletei közül alig maradt mára valami, egy mécses töredékeit mégis megmentették. A sírgödör alját borító szenes-hamus rétegben nagy mennyiségben olyan bronzlemez és szalag töredékeket találtak, amelyek talán eredetileg a halotti ágyat, vagy koporsót díszíthették.

A feltárt római rétegekből szinte mindenütt jelentősebb szórványos leleteket, így például egy 1/3 életnagyságú mészkő szobor kartöredéket, több érmet és egy kulcsgyűrűt is találtak.

A teljes cikk a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár