2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A török vezérkar bírálja a bocsánatkérő kampányt

2008. december 21. 12:16 MTI

Ellenzi a török vezérkar azt a kampányt, amelynek támogatói bocsánatot kérnek az örményektől azért a tömegmészárlásért, amely az első világháború alatt történt az Oszmán Birodalomban - közölte a katonai vezetés szóvivője.

"Határozottan az a véleményünk, hogy hibás lépés. Káros következményei lehetnek a bocsánatkérésnek" - mondta a civil internetes aláírásgyűjtő akcióról Metin Gurak. Nem fejtette ki, mire gondolt, de egyes törökországi vélemények szerint a kampány alapot teremthet jóvátételi igényeknek és hátráltathatja azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, melyek célja segíteni Törökország és Örményország közeledését.

A csoport internetes nyilatkozatában többek között az áll: "Nem tudom összeegyeztetni lelkiismeretemmel annak a nagy katasztrófának a tagadását és érzéketlen kezelését, amelyet 1915-ben éltek át az Oszmán Birodalomban élő örmények... Osztozom örmény testvéreim fájdalmában, és bocsánatot kérek tőlük". A történtek népirtásként való nyilvános elismerését törvény tiltja Törökországban, s a szó használatát a kezdeményezők is kerülték.

A vezérkarhoz hasonlóan Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és török nacionalista körök a héten szintén elutasították a bocsánatkérés gondolatát. "Nem követtem el bűnt, miért kellene bocsánatot kérnem?" - fogalmazott a kormányfő. Az aláírásgyűjtés nem alkalmas másra, mint "bajkeverésre, a béke megzavarására és az eddigi eredmények megsemmisítésére" - tette hozzá. Abdullah Gül államfő viszont elhatárolódott a bíráló nyilatkozatoktól, és a török demokrácia érettségének bizonyítékaként üdvözölte a kampányt.

A bocsánatkérő kampányt hétfőn indították el, s péntekig közel 14 ezren csatlakoztak hozzá. A kezdeményezők - értelmiségiek, újságírók, jogászok és emberi jogi aktivisták - egy évig szándékoznak nyitva hagyni a nyilatkozatot az aláírók előtt. Két, "Nem kérek bocsánatot", illetve "Bocsánatkérést várok (az örményektől)" címmel, ugyanaznap elindított ellenkampányban több mint 33 ezer aláírás gyűlt össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár