2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méreg végzett a refomer császárral Kínában

2008. november 3. 16:19 MTI

Valószínűleg megmérgezték Kína utolsó előtti császárát, a Csing-dinasztiából származó Kuang-hszüt - vélik a legfrissebb kínai kutatások. A császárt a nagynénje állíthatta félre.

A kínai Atomenergia Hivatal és a pekingi rendőrség bűnügyi laboratóriuma modern vizsgálati módszereknek vetette alá a 37 éves korában elhunyt uralkodó maradványait: a főváros nyugati részén levő sírban fellelt hajban, csontokban és ruházatban megnövekedett arzénszintet találtak. A Kuang-hszü halálakor kiállított hivatalos iratok természetes halálról szólnak. A vizsgálatról dokumentumfilmet készített a televízió, amely november 14-én, a császár halálának századik évfordulóján kerül adásba.

Kuang-hszüt (1871-1908), aki a száznapos reform néven ismert 1898-as közigazgatási és modernizálási kísérlet révén ismert, valószínűleg a nagynénje, a tényleges hatalmat 1860 óta gyakorló Ce-hszi anyakirályné állította félre. A Csing-dinasztiából (1644-1912) származó fiatal uralkodó japán mintára modernizálni akarta az országot, és alkotmányos monarchiát kívánt megvalósítani. Meghiúsult reformkísérletének évétől, 1898-tól haláláig háziőrizetben élt a konzervatívok élén álló Ce-hszi felügyelete mellett.

Bár a most publikált írásokban nem nevezik meg a feltételezett gyilkost, egyes kutatók a császár halálát követő napon elhunyt Ce-hszit vagy kegyeltjét, az eunuchok vezérét, Li Lian-jinget említik mint lehetséges elkövetőt. Kuang-hszüt a Bernardo Bertolucci filmjéből is ismert Pu Ji követte a trónon, aki hivatalosan 1908-tól 1924-ig uralkodott, azonban a tényleges hatalmat valójában már 1911-ben elveszítette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár