2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napraforgók költöznek a bécsi Albertinába

2008. augusztus 24. 16:09

Az őszi bécsi kiállítási szezon kétségkívül legnagyobb slágere az Albertina Vincent Van Gogh-tárlata lesz Rajzolt képek címmel.

A múzeum igazgatója, Klaus Albrecht Schröder a világ összes Van Gogh-gyűjteményét megkereste, hogy a nagyszabású tárlat anyagát összeállítsa. Az eredmény: az alpesi ország történetének `legdrágább` kiállítása, amelyre csak úgy tudtak biztosítást kötni, hogy a vonatkozó törvényt módosítani kellett. De a bemutató nem csak anyagi vonzatában lesz egyedülálló. Félévszázada nem volt Van Gogh-kiállítás Ausztriában, most ráadásul a holland mester híres festményei mellett számos, kevésbé ismert rajzai is megtekinthetők lesznek.

A kiállítás

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a rajzok nem pusztán csak egyszeri betekintést engednek a művész munkásságának egészébe, hanem a grafikai alkotások vonalvezetései érthetőbbé teszik magukat a festményeket is, és új megvilágításba helyezik őket. A vezérgondolat kidomborítása érdekében a tárlatot úgy rendezik be, hogy ugyanazoknak a motívumoknak rajzban és festményben megörökített változatai lehetőleg szembeállíthatók és összevethetőek legyenek egymással.

A múzeum második emeleti termében október 17-étől a kortárs osztrák festők alkotásaiból rendeznek bemutatót, méghozzá "1970 után - osztrák művészet az Albertinából" címmel. Többek közt Attersee, Fohner, Gironcoli, Hollegha, Lassnig és West műveit teszik közszemlére.

A Belvedere egy olyan alkotóval kíván versenybe szállni a művészetet kedvelő publikum meghódításáért, akinek a művei mindig nagy közönségsikert aratnak: Gustav Klimttel, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselőjével. A kiállítást az 1908-as Kunstschau (Művészeti szemle) 100. évfordulójának jegyében szervezik meg: akkor Gustav Klimt vezetésével összeállt egy sereg, többé-kevésbé hasonló művészi hitvallású alkotó - köztük a Bécsi Modernek jeles képviselői -, hogy közös kiállítás keretében teremtsék meg érvényesülésük alapjait.

A rendezvény érdekessége, hogy nem csak olyan eredeti, 1908-as kiállítási tárgyak lesznek láthatók, mint Klimt Csókja, hanem igyekeznek hűen rekonstruálni magának a Kunstschaunak a külsődlegességeit - például a termek elrendezését - is. A kiállítás október elsején nyílik, és januárig lesz felkereshető. A palota Üvegházában nagyjából ezzel egy időben Arnulf Rainer és Dieter Roth közös műveiből rendeznek be tárlatot.

A Művészettörténeti - vagy más elnevezéssel: Szépművészeti - Múzeumban (Kunsthistorisches Museum, KHM) lassan véget ér a roppant impozáns Tutanhamon-bemutató, helyette az orosz Mamontov-gyűjtemény egyes anyagai kerülnek, méghozzá a Kukrünikszü-csoport karikatúrái, amelyek rendkívül népszerűek voltak a Szovjetunióban, és a hivatalos propaganda fegyvertárát gazdagították. (A csoport a hozzá tartozó három művész nevének kezdőbetűiből kapta elnevezését.)

A Kunstforum novemberben George Braques műveivel fog kirukkolni: ez lesz a legnagyobb szabású ausztriai bemutató az avantgárd mesterének alkotásaiból. A Kunsthalle Wienben (Műcsarnok) "Western Motel - Edward Hopper és a kortárs művészet" címmel nyílik kiállítás. A módos kereskedő családba született alkotó az amerikai festészet egyik kiemelkedő, a realista iskolát követő képviselője.

A Kunsthaus Wien Friedensreich Hundertwassernek szenteli az évadot abból az alkalomból, hogy a világhírű osztrák építész, festő és filozófus az idén lenne nyolcvanéves. Hundertwasser az organikus építészet híve volt, sajátos szerkezetű, formájú és díszítésű épületeivel részben az embert akarta visszatéríteni-visszavinni a természethez.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár