2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barokk freskó alatt készülődhetnek a székesfehérvári menyasszonyok

2008. augusztus 11. 09:10

Elkészült Székesfehérvár páratlan barokk műemléke, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújításának második üteme, amely 835 millió forintos támogatásával valósult meg.

Az épület I. ütemének felújítása egy sikeres uniós projekt eredményeként 2006-ban fejeződött be a Nemzeti Fejlesztési Terv 600 millió forintos támogatásával. Az ekkor felújított épületrészben a Tourinform-iroda mellett tárgyaló- és rendezvénytermek, valamint fogadóhelyiségek kaptak helyet.

Az épület rekonstrukciójának folytatásához a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első pályázati kiírásán kért és kapott 710 millió forintos támogatást a város. Ezt - az Önkormányzati Minisztérium EU-önerőalapja 50 millió forintos támogatásának köszönhetően - 75 millió forintos önerővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak.

A kedvező hazai és norvégiai bírálatot követően végül tavaly ősszel kezdődhettek el a munkálatok, és 2008 augusztusára - a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első sikeresen lezárt magyarországi pályázataként - a székesfehérváriak birtokukba vehették a műemléki épületrészben kialakított közösségi tereket.

A most felújított épületrész különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy egyedülálló műemléknek számító, középkori emeletes házat, amelynek földszinti helyiségeiben vendégtér, az emeletén pedig a házasságkötő- és a rendezvényterem kapott helyet.

Az épület különlegessége még egy páratlan, Justitia istennőt ábrázoló barokk freskó, amely egy kis barokk szobában került napvilágra a felújítás során. A Justitia-teremnek keresztelt, antik bútorokkal berendezett szobában az esküvők előtt a menyasszonyok készülhetnek fel a szertartásra. Az első esküvőt egyébként augusztus 30-án tartják a megújult épületben.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) között 2004 májusában megkötött megállapodás értelmében az EGT nem EU-tag országai - Norvégia, Liechtenstein és Izland - díjat fizetnek a belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi az EGT Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási forma alapját, amelyet a 2004-ben csatlakozott, valamint egyes régi EU-tagországok pályázatok révén a felzárkózásukra fordíthatnak.

Norvégia hasonló céllal, a 2004-ben csatlakozott tíz új tagországgal megkötött kétoldalú szerződésekkel létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmust is. Magyarország a két alapból 5 éven keresztül évente összesen mintegy 27 millió euró, azaz több mint 6 milliárd forint támogatásban részesül. Az ebből az alapból támogatott magyarországi pályázatok közül az első sikeresen befejezett projektek egyike volt a 710 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósított, 835 millió forintos összköltségű székesfehérvári beruházás.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár