2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílik Budapesten az Ermitázs kincseiből

2008. június 30. 16:23

Az oktatási és kulturális miniszter vasárnap számolt be az új orosz kollégájával, Alekszandr Avgyejevvel folytatott megbeszélés eredményeiről magyar újságíróknak.

Hiller István elmondta, hogy a májusban hivatalba lépett Avgyejevvel egészen konkrét ügyekről beszéltek és egyeztek meg a szombaton tartott ismerkedő találkozón. Egyebek között megállapodtak abban, hogy félévente találkoznak, legközelebb Budapesten, valószínűleg novemberben.

Az orosz miniszter, aki támogatást ígért a szentpétervári műkincsek tervezett budapesti bemutatásához, nagyon élénken érdeklődött a magyarországi filmipari befektetések, illetve a magyar filmtörvény iránt, egyáltalán a kultúra és az üzleti világ kapcsolódásának tapasztalatairól.

A felsőoktatás területén szintén fontos előrelépések történhetnek, elsősorban a mesterképzések ügyében. Oroszországban sok olyan egyetem van, amelynek hagyományosan jó a kapcsolata magyar műszaki, közgazdasági és humántudományi egyetemekkel. Hiller azt szeretné, ha az év utolsó harmadában Moszkvában sorra kerülő kormányközi ülésen újrateremtenék a hagyományosan jó kapcsolatokat a mester- és a PHD-képzések terén. Ez ki fog terjedni a kutatásra és a kutatásfejlesztésre is.

Tervezik azt is, hogy a gazdasági kormányközi vegyes bizottsághoz hasonló testületet hozzanak létre a kultúra és az oktatás területén is. Az ügy már több hónapja napirenden van, és Hiller nagyon reméli, hogy ősszel a kormányközi találkozóra létrejönnek ennek feltételei, a megállapodás aláírásra készen áll.

Hiller, aki találkozott vasárnap a hanti-manszijszki egyetem rektorával, emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt az ELTE rektora járt ugyanitt, és kutatói, kutatási, valamint cserehallgatói megállapodást kötöttek. Hozzátette, hogy a kormány és az intézmények elsősorban a kereteket tudják biztosítani az együttműködéshez, de sok múlik az emberi és a szakmai kapcsolatok alakulásán.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár