7 végzetes pillanat

Csúcstartó lett Monet és Giacometti

2008. május 9. 08:00

Rekordáron, 41,4 millió dollárért kelt el kedden este a New York-i Christie's aukciósház árverésén a francia impresszionista festő, Claude Monet tájképe.

Ez volt a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy Monet-vászonért. A svájci impresszionista, Alberto Giacometti egyik alkotása, a Grande femme debout II (Nagy álló nő) című szobor is rekordáron, 27,5 millió dollárért talált gazdára ugyanott.

Fotó: Getty Images
Monet 1873-ban készült tájképe, amely egy magát megnevezni nem óhajtó tulajdonos birtokába került, előzőleg a New York-i és londoni galériákat működtető Nahmad műkincskereskedő dinasztia tulajdonában volt. A The New York Times című lap értesülése szerint a cég 1988-ban jutott a képhez egy londoni aukción 12,6 millió dollárért. A korábbi rekord egy Monet-festményért 36,5 millió dollár volt, ennyit fizettek a Nymphéas (Tündérrózsák) című, 1904-ben készült festményért egy tavalyi londoni árverésen.

Alberto Giacometti 2,7 méteres Nagy álló nő című szobra nemcsak a legdrágább, hanem a legnagyobb alkotása is a svájci impresszionista mesternek - közölte a Christie's. Az új tulajdonos a Gagosian Gallery. A Giacometti-szobrok közül eddig a L,homme qui chavire (Az eleső férfi) című tartotta a rekordot, ezt tavaly 18,5 millió dollárért adták el.

Az idei impresszionista árverésen összesen öt Giacometti-művet ajánlottak megvételre. Áruk 650 ezertől 14,6 millió dollárig terjedt. A keddi árverésen nem Monet és Giacometti voltak az egyetlen csúcstartók. Auguste Rodin francia szobrász Eve, grand modele-version (Éva, nagy modell-változat) című, 1897-ben készült alkotása 19 millió dollárért, Joan Mirós La caresse des étoiles (A csillagok simogatása) című műve pedig 17 millió dollárért kelt el.

A kedd esti impresszionista árverés 277,3 millió dolláros bevétellel zárult. Ez a harmadik legnagyobb eredmény ebben a kategóriában egy Christie's aukción - adta hírül a cég.

(Múlt-kor/MTI)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!