2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a legnépszerűbb olasz szentet

2008. április 28. 11:30

Negyven évvel halála után egy kristálykoporsóban fél évre közszemlére tették a legnépszerűbb olasz szent, Pio atya földi maradványait az egykori pap plébániáján.

A katolikus országban máig rendkívül népszerű a tenyerén stigmákat viselő, gyógyító kapucinus szerzetes, ezért így mintegy tízezren vettek részt a ceremóniát megnyitó misén, amelyet José Saraiva Martins érsek, a szenttéavatási ügyek vatikáni kongregációjának prefektusa celebrált. Hangsúlyozta, hogy a feszítettnek ígérkező zarándoklat kezdetén tisztelegnek Pio atya emléke előtt, akinek porhüvelyére tekintve az embereknek az által véghezvitt jótettek jutnak eszébe.

Az egyházi tisztségviselők Padre Pio halálának 40. évfordulója alkalmából, még március 2-án nyitották fel a sírt, hogy a zarándokok közvetlenül imádkozhassanak hozzá, valamint hogy meggyőződjenek a holttest állapotáról. Az elmúlt két hónap során a holttestet felkészítették a bemutatásra. Szakértők szerint nincs nyoma rajta a stigmáknak, de a tetem - az arcot kivéve - nagyon jól konzervált állapotban van, ezért semmi akadálya annak, hogy a hívek megtekinthessék üvegkoporsójában. Pio atya erősen bomlásnak indult arcát egy élethű, a panoptikumokban is használt szilikonmaszk pótolja, amelyet Madame Tussaud világhírű londoni viaszmúzeumának szakemberei készítettek.

Az ünnepségsorozatra csak az első napon nagyjából 15 ezer résztvevőt vártak a zarándokhelyre. Az újratemetés időpontja egyelőre még nem ismeretes, mindenesetre a közszemlére tételt hat hónapra tervezik. Egyházi illetékesek szerint eddig mintegy 750 ezren - főként olaszok - foglaltak szállást a 26 ezer lakosú dél-itáliai városkában, amely 120 kisebb-nagyobb szállodájával a világ egyik legjelentősebb búcsújáróhelyévé vált. A világon összesen háromezer "Pio atya imacsoport" működik, ezek hárommillió hívet tömörítenek.

Padre Pio 1887-ben született Francesco Forgione néven. A pásztorfiúnak már egészen korán látomásai voltak, ezért 1903-ban belépett a ferencesek rendjébe. Hét évvel később pappá szentelték, 1916-ban helyezték San Giovanni da Rotondóba, ahol haláláig élt. Követői szerint különleges csodákat tett, magával az ördöggel birkózott cellájában. Többek állítják, hogy a jövőbe látott: a vezeklőknek még a gyónás előtt felsorolta bűneiket.

Az életében és halála után hívek tömegeit megmozgató pap-barátot hosszú időn keresztül ambivalens módon ítélték meg a Vatikánban. Sokan kétségbe vonták sebeinek és misztikus elhivatottságának valódiságát, rossz szemmel nézték rendkívüli népszerűségét. Az 1968-ban, 81 éves korában elhunyt Pio atyát végül 2002-ben II. János Pál pápa szentté avatta. A térség érseke, Domenico D'Ambrosio is hiába kérte XVI. Benedeket, hogy keresse fel a zarándokhelyet, a Vatikánban azt közölték, hogy egyelőre nincs tervbe véve pápai látogatás a szent koporsójához.

A Famiglia Cristiana című katolikus folyóirat felmérése szerint Olaszországban többen imádkoznak a megboldogult Pio atyához, mint az összes többi szenthez - beleértve magát Szűz Máriát és Jézust is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár