2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasznosításra várnak a francia templomok

2008. április 28. 13:00

Franciaországban és több más európai országban rengeteg templom áll elhagyatottan és elhanyagoltan. A falvak és városok nem tudják, mitévők legyenek.

Azt sem tudják, hány templom van az országban

Egy 2006-os felmérés szerint a hagyományosan katolikus Franciaország lakóinak csupán 5%-a jár hetente misére. Ez az arány fél évszázaddal ezelőtt még 27% volt - tudósított az International Herald Tribune.

Jean-Pierre Leger, a nyugat-franciaországi Saint-Pierre-aux-Liens polgármestere nemrég úgy döntött, hogy ledózerolja a falu templomát. A helyreállítási költségek feléből új templomot építenek a hívek számára. Az omladozó templomban jelenleg `1000 ülőhely van, ami ötször több, mint amennyien általában eljönnek. Az embereknek korszerűbb, derűsebb és melegebb templomra van szükségük, nem ilyen hatalmasra, amelyben elvesznek` - mondja Leger.

Templomok az összeomlás szélén: konzerválás vagy hasznosítás?

Az egyházi építészet gyöngyszemeit, mint például a párizsi Notre Dame-ot a francia kormány is támogatja, de a gyakran 100 évnél is régebbi kisebb templomok és vidéki kápolnák, amelyekben csak ritkán tartanak miséket az egyre fogyó gyülekezet számára, teljesen magukra maradtak. Mivel a kormány maga is gazdasági nehézségekkel küzd, nem tud segíteni. Christine Albanel kulturális miniszternek van néhány szokatlan ötlete a jelentősebb építészeti emlékek megőrzésének finanszírozására: ilyen a lottóbevételek felhasználása illetve a luxushotelek vendégeire kivetett 2 eurós különadó.

A kormány és a katolikus egyház júniusban ül asztalhoz, hogy megvitassa a teendőket. Erre azért van szükség, mert az állam és az egyház szétválasztását kimondó törvény értelmében a legtöbb templom annak a településnek a tulajdonában van, ahol elhelyezkedik. Ez annyit jelent, hogy minden javítási költséget a településnek kell állnia, kivéve, ha történelmi épületről van szó, mert akkor a templom állami támogatásra jogosult. "Megértjük a települések reakcióját. Ha választani kell egy általános iskola építése és a templomtető megjavítása között, akkor valószínűleg az előbbi javára döntenek" - véli Norbert Hennique, katolikus pap, az egyházi művészetért felelős katolikus hatóság igazgatója.

Franciaországban olyan sok plébániatemplom van, hogy sem a katolikus egyház sem a kormány nem ismeri a pontos számukat. A Kulturális Minisztérium becslése szerint mintegy 60 ezer épületről van szó. Arról sincsenek pontos adatok, hogy közülük hány lehet igen rossz állapotban. A Kulturális Minisztérium januári jelentése szerint a legjelentősebb épületek 41%-a található igen leromlott vagy veszélyeztetett állapotban. Ez a szám öt évvel ezelőtt 32% volt. Ebbe a számításba azonban nem kerültek bele a közönséges falusi templomok. "Ha elveszítünk egy templomot, az egész település karaktere elvész" - mondta Alain Guinberteau, építészetrajongó, aki szeretne összeállítani egy online leltárat Franciaország templomtornyairól.

Franciaországban egyelőre tabutémának számít a templomok átalakítása más célokra. Angliában nem voltak ennyire szégyenlősek: a régi épületeket ott apartmanokká, kávézókká, áruházakká alakították át, még cirkusziskola is található közöttük. Rómában, a katolicizmus szívében, művészeti galériák és éttermek lettek belőlük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár