2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Precedenst teremtett egy zsidó vagyontárgy visszaszolgáltatása

2009. április 3. 15:06 MTI

Bécs városa visszaszolgáltatta az örökösöknek azt a műtárgyat, amelyet egy német zsidó bankár 1934-ben kénytelen volt elárverezni. Az osztrák főváros ezzel a döntéssel precedenst teremtett.

A városi tanács annak ellenére döntött úgy, hogy visszaszolgáltatja Herbert Gutmann örököseinek Hans Makart festő egyik alkotását, hogy az osztrák műtárgy-visszaszolgáltatási törvény csak az Ausztria Németország általi 1938-as annektálása és a Harmadik Birodalom 1945-ös háborús veresége közötti időszakra vonatkozik. A szóban forgó kép a "Pappenheim gróf halála" című, amelyet a Bécsi Múzeum 1968-ban vásárolt meg egy dán műkereskedőtől.

Herbert Gutmann a Dresdner Bank egyik társalapítójának, Eugen Gutmann-nak volt a fia. A nácik 1933-as hatalomra kerülése után kiszorították a bankszférából, ezért értékesítenie kellett műgyűjteményét és egyéb vagyontárgyait, majd 1936-ban Nagy-Britanniába emigrált.

Andreas Mailath-Pokorny, a bécsi városháza kulturális tanácsosa elmondta: az önkormányzat erkölcsi kötelességének érezte a törvénybeli időkorlát figyelmen kívül hagyását. Az örökösök közleményt adtak ki annak kapcsán, hogy Bécs a héten átadta nekik a festményt. "Reméljük, hogy a többi műtárgyat is, amely nagyapánké volt, és amelyeket keresünk, hamarosan visszaszolgáltatják a családnak" - írták.

Ausztria tavaly bejelentette, hogy következetesebbé akarja tenni az ország kárpótlási törvényeit, ezért olyan módon változtatják meg az elkobzott vagyontárgyakra vonatkozó szabályozást, hogy az már a Hitler 1933-as hatalomra kerülésétől 1945-ig terjedő időszakra vonatkozzon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár