2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Várbarátok munkálkodtak az Aggteleki-karsztnál

2008. április 9. 17:00

A Szádvárért Baráti Kör 2008. április 4-5-én immár negyedik alkalommal szervezte meg sikeresen a Szádvár romjainak megmentéséért indított vármentő napokat.

Az egyesület tagjain kívül a község segíteni tudó lakosai és az ország különböző részéből érkezett önkéntesek reggelenként a Szalamandra turistaháznál gyülekeztek, és indultak el a Várhegyre, ahol két napig tevékenykedtek az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak irányításával és segítségével.

A legkritikusabb állapotban lévő falszakasz
Nézze meg a helyszínen készült fotókat!

A feladat elsősorban az volt, hogy a korábbi vármentő munkálatok eredményeit megőrizzék, azaz levágják az akkor kivágott fák, bokrok földben maradt tuskóin, tövein időközben felburjánzott sarjakat. E munka nem elsősorban fizikai erőfeszítést, hanem odafigyelést, módszerességet igényelt, az összegyűlt nyesedéket pedig kupacba hordták.

Az első napon - a vármentő tevékenységet már régebb óta figyelemmel kísérő - műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek is látogatást tettek Szádváron, megtekintették a munkálatokat és rövid ismertetőt tartottak a továbblépés, a falak megóvásának lehetőségeiről, majd ezt követően maguk is bekapcsolódtak a terület tisztításába.

Az építész rögzíti az adatokat

A szakemberek irányításával néhányan a falból kiomlott - úgynevezett darázskőből készült - lőréseket és más nyílászárókat kutatták fel, melyek súlyos darabjait állagmegóvás céljából - fáradságosan, kézi erővel - gépjárművel már megközelíthető helyre vittek, majd biztonságba helyezték.

A hétvége legnehezebb feladata

A kezdeményezés örvendetes módon kezd határokon is túlnyúlóvá válni, a második napon ugyanis a Szlovákiában fekvő Szádalmásról és Körtvélyesről is érkeztek önkéntesek, így a dolgozó csapat létszáma tovább bővült.

A jól megérdemelt lángosozás

A munkában megpihenőket első nap délben zsíros kenyérrel, a második napon pedig helyben - a várban - sütött finom lángossal vendégelték meg a helybeliek. Az utolsó estén pedig Szögliget községe látta vendégül a csapatot. Pörkölt és bor várta a művelődési házban azokat, akik a két nap után elégedetten állapíthatták meg: új barátságokat kötve, azzal a tudattal térhetnek haza, hogy ismét sikerült a kitűzött célokat megvalósítani, hozzájárulva Szádvár ismertebbé tételéhez, és remény nyílt pusztulásának megállítására is.

További fotók a várbarátok oldalán!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár