2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis volt tűzparancs az NDK határán

2008. március 20. 08:00

Egon Krenz szerint az akkori belügyi szervek számára mégis volt tűzparancs a kommunista államból Németország nyugati felébe szökni próbálók megsemmisítésére.

Keddi sajtóértesülések szerint Krenz közvetlenül 71. születésnapjának előestéjén állt elő ezzel a beismeréssel, noha abban a nyugatnémet hatóságok soha nem kételkedtek. Krenz azonban korábbi nyilatkozataiban mindeddig cáfolta ezt, azt állítva, hogy semmifajta ilyen jellegű parancs nem volt.

A hatalom évei után: államfők, kormányfők, diktátorok a bíróság előtt

A néhai Erich Honecker egykori utódát a kilencvenes évek végén hat és fél évi börtönre ítélték azzal a váddal, hogy magas rangú politikai vezetőként köze volt a német-német határon menekülőkre leadott halálos lövésekhez. A "Honecker-utód" 2000 januárjában kezdte meg börtönbüntetését, 2003 decemberében azonban - büntetésének letelte előtt - szabadlábra helyezték.

Azóta a nyugdíjasok kenyerét eszi, s időnként különböző rendezvényeken vesz részt az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokban, ahogy ezt legutóbb Mecklenburg-Elő-Pomerániában tette. A hollendorfi klubházban tartott beszélgetésen - mintegy 100 egybegyűlt előtt - egy volt határőr kérdésére válaszolva Egon Krenz most azt állította: "Soha nem mondtam azt, hogy nem volt tűzparancs. Igen is, volt tűzparancs. Sőt volt egy olyan parancs, hogy a határsértőket meg kell semmisíteni. Ez azonban nem jelentette, hogy meg is kell őket ölni. Emberölési parancs nem volt. Ezt a kifejezést ugyanis az ENSZ nyomására eltávolítottuk az eredeti rendeletből."

A német sajtó egyelőre találgat, hogy mi váltotta ki a kései beismerést. Vajon az akaratlan elszólás vagy szándékos vallomás volt-e? Hisz Krenz legutóbb tavaly augusztusban cáfolta az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi archívumából előkerült dokumentum állítását, amely szerint a szökni próbálókkal szemben feltétel nélküli tűzparancs volt érvényben. "Ezt saját tapasztalatomból tudom. Ilyen parancs ellentétes lett volna az NDK törvényeivel is" - jelentette ki akkor a volt kommunista pártfőtitkár egy interjúban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár