2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A valóságban is nyomozott Sherlock Holmes szülőatyja

2008. március 5. 18:00

Peter Costello "Conan Doyle, a detektív" című könyvében tíz olyan esetet gyűjtött össze, amelynek megoldásában részt vett Sherlock Holmes megálmodója.

Az író annak idején hetente legalább harminc olyan levelet kapott, amelyben elítéltek vagy gyanúsítottak családtagjai, sőt, maga a rendőrség is segítséget kért tőle. Ismerték ugyanis vaslogikáját, dedukciós képességeit és a bűnügyi pszichológia iránti szenvedélyes érdeklődését. "Aszerint, hogy mit tartalmazott a levél, apám 2-3 napra bezárkózott a lakrészébe, ezalatt az idő alatt nem is evett" - emlékszik vissza Adrian, a fia.

Doyle, aki 1904-től tagja volt a Gyilkosságok Klubjának, úttörője volt az ujjlenyomat-elemzésnek és olyan nagy ügyekben kérték ki véleményét, mint a Hasfelmetsző Jacké, a Sacco-Vanzetti ügy vagy az ír koronaékszerek elrablása. A Hasfelmetsző esetében azt következtette ki, hogy a gyilkos sebész vagy mészáros lehet, ugyanis az áldozatokon lévő vágások erre utaltak, valamint, hogy nőnek öltözve közelíti meg az általa kiszemelteket.

A rendőrség kérésére foglalkozott Agatha Christie 1926-os, nagy port felvert eltűnésével is. Ebben az esetben azonban meglepő módszerhez folyamodott: elkérte az írónő kesztyűjét, elvitte egy médiumhoz és elfogadta, amikor az illető kijelentette: az írónő él, csak férjével kapcsolatos problémák miatt vonult el a világtól.

A racionális Sherlock Holmes kitalálója egyik fiának halála után lett a spiritizmus híve és ez oda vezetett, hogy még a rendőrségre is elküldte a látnokokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár