2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szétrohadtak az őskori hajók

2009. március 24. 11:06

Európa legrégibb kőkori hajói a helyi régészeti hatóságok gondatlansága és anyagi csődje miatt magukra hagyva rohadtak szét egy részben összeomlott fészerben - derített rá fényt a német sajtó.

Szenzációs felfedezés volt, amikor hét évvel ezelőtt, Stralsundhoz közel két, 7000 éves fából készített hajó, és egy harmadik, nagyjából 6000 éves vízi jármű maradványait fedezték fel. Mostanra azonban a helytelen tárolás miatt a régészeti kincsek szinte teljesen elpusztultak - derült ki egy nemrég tartott állagfelmérésből. A helyi történeti múzeum igazgatója, Andreas Grüger szerint ez nem csak Németország, hanem az egész világ számára kulturális katasztrófát jelent.

A hajókra mostanáig a kulturális kincsek és műemlékek konzerválására és megőrzésére szakosodott hatóság felügyelt, ám ahogy arra a német sajtó is fényt derített: a szervezet pénzhiány miatt a megfelelő múzeumi tér helyett egy városszéli fészervebe zsúfolta a leleteket. A helyi hatóságok és örökségvédelem inkompetenciáját példázza az is, hogy kiderült: a levéltárban egerek rágták szét az iratokat, egy másik rajtárban pedig csőtörés tette tönkre az értékesebbnél értékesebb tárgyakat.

Bár már a tárolás első két évében is nagyon sok sérülés érte a hajókat, az igazi károk akkor következtek be, amikor 2004-ben a fészer részben összeomlott. Az őskori vízi eszközök azóta is ott vannak, és senki nem gondoskodott megfelelő védelmükről, vagy elszállításukról. A hajókat a múlt heti bejelentéssel párhuzamosan Berlinbe küldték, ahol egyetemisták vizsgálják, hogy miként lehetne megmenteni a hét évvel ezelőtt kiváló állapotban feltárt maradványokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár