Kalandos középkor

Rekordot hozhat Monet vasúti hídja

2008. március 2. 14:00

Egyéni rekordot állíthat fel Claude Monet Vasúti híd Argenteuil-nél című festménye, amely május 6-án kerül kalapács alá a Christie's aukciósház árverésén.

Argenteuil, amely a jómódú párizsi polgárság kedvenc csónakázási helye volt, az impresszionista festőknek köszönheti hírnevét. Claude Monet, aki házat bérelt a Szajnán átívelő vasúti híd közelében, 1873-74-ben festette meg a hídon épp áthaladó két szerelvényt.

A Claude Monet-festmények eddigi árverési rekordját az 1904-ben festett Tavirózsák című alkotása tartja, amely tavaly 36,5 millió dollárért, azaz csaknem 6,3 milliárd forintért cserélt gazdát. A Monet kék vásznai sorába tartozó alkotás "ideálisan ötvözi az ősit és az újat, a vidéket és az ipart, a munka világát és a szórakozást" - jellemezte az aukciósház a festményt.

A Christie's nem nevezte meg a festmény eladóját, ám a New York Times múlt heti cikke szerint azt a Londonban és New Yorkban galériákat üzemeltető Nahmad műkereskedő-család bocsátja árverésre.

Claude Monet Vasúti híd Argenteuil-nél című festménye legutóbb húsz éve, 1988-ban került árverésre - a Christie's aukcióján 12,4 millió dollárért, azaz több mint 2 milliárd forintért cserélt gazdát.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!