2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először találták meg egy druida sírját

2008. február 13. 11:00

A misztikus, papszerű és tanult elit osztály létezésére vonatkozóan semmilyen kézzelfogható régészeti bizonyítékkal nem rendelkeztünk. Egészen mostanáig.

Az essexi Colchesterhez közeli Stanway egyik kőfejtőjében ugyanis a régészek nemrég több sírt is találtak, amelyeket i.sz. 40-60 közé datáltak. A feltárás részletei alapján a szakértők úgy vélik, hogy az egyikbe egy druidát temettek - derül  ki a British Archaeology című régészeti szaklapból.

A lap szerkesztője, Mike Pitts régész szerint a jelenlegi druidákkal kapcsolatos ismereteink az írásos forrásokra támaszkodnak: a görög és római klasszikus szövegek egyaránt utalnak a kelta társadalom tanult vezetőire. A legrészletesebb leírásukat Julius Caesar hagyta az utókorra, aki a gall háborúkról írt művében emlékezett meg róluk. Pitts szerint a druidák befolyásos vallási tisztviselők voltak, akik emberáldozatokat végeztek, bíráskodtak a perekben, mentesültek a fegyverviselés és a harc alól és a lélekvándorlást tanították. Más történészek a druidákat a jóslással és a gyógyításokkal kapcsolták össze.

A fával bélelt temetőkamrából a kutatók egy bormelegítőt, az elhamvasztott maradványokat, egy brossokkal díszített köpenyt, gyöngyöket, jósláshoz használatos csontokat, sebészi eszközöket, egy társasjátékot, és sok más hasonló tárgyat emeltek ki.

Az orvosi eszközök között vas- és rézötvözetből készített szikék, egy sebészi fűrész, kampók, tűk és sok más hasonló eszköz található. Pitts szerint a gyűjtemény nagyon hasonlít a korban a Római Birodalom más területeiről előkerült hasonló leletekre. A gondosan megmunkált, szögletes tábla a mellékelt üvegeszközök miatt talán egy "isteni társasjáték" lehetett, amelynek segítségével a druida a felsőbb hatalmakkal kommunikálhatott. Hasonló célokra használhatták a sírban talált kupákat, gyöngyöket és jóseszközöket is.

A régészek szerint ezek egytől egyig arra utalnak, hogy az oda eltemetett személy tehetős lehetett, és minden bizonnyal igény volt a szakértelmére is. A különleges sír, és annak elhelyezkedése is vezető pozícióra utalnak, és ez szinte tökéletesen ráillik Caesar leírására is.

A Colchesteri Régészeti Alap igazgatója, Philip Crummy elmondása szerint a gyógyító és más eszközök alapján bizonyos, hogy egy druida sírját találták meg - ha feltételezzük, hogy a druidák tényleg képzettek voltak a hasonló eljárásokban. Crummy teljesen egyetért kollégáival abban is, hogy a hasonló személyek a vaskori Nagy-Britannia társadalmának vezetőihez tartozhattak. A gyógyászati eszközök romanizáltsága miatt viszont talán az is elképzelhető, hogy egy római orvos sírját tárták fel, hiszen a jóslási technikák a Birodalom minden szegletében gyakoriak voltak.

Pitts ennek ellenére a helyszín datálása miatt biztos abban, hogy egy kelta vezetőt találtak, aki talán Cunobelinnel, a Catuvellauni törzs vezetőjével is kapcsolatban állhatott (őt Shakespeare örökítette meg Cymbeline című darabjában).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár