2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Muzeológusok oktatják az afroamerikai örökségvédelmet

2008. február 7. 15:00

A Smithsonian Múzeum egynapos előadásokat tart arról, hogy miként lehet megőrizni a régi leveleket, fényképeket, ruhákat, gyűjteményeket, könyveket és papírokat.

A résztvevők igazi szakértőkkel találkozhattak, akik tanácsokkal látták el őket a különböző tárgyak megőrzésével kapcsolatban. A tárgyak között olyan kincsek voltak, mint egy sapka, amelyet a Pullman Co. vállalatnak dolgozó hálókocsi-kalauz viselt, vagy egy aranyszínű dísztű, amelyet Madam C.J. Walker, a haj- és szépségápolási termékeivel sikeressé vált fekete vállalkozó adott egyik jól dolgozó eladónőjének.

Az ötlet gazdája Lonnie Bunch III, a 2003-ban kongresszusi határozattal Washingtonban létrehozott múzeum alapító igazgatója. "Azon gondolkodtam, hogy tudjuk majd összegyűjteni azt a csodálatos történelmet, amely az emberek otthonaiban rejtőzik, és rájöttem, hogy ez a történelem - a nagymama takarója és a nagynéni sálja - veszélyben van."

A program keretében felbukkant tárgyak egy része bekerülhet a múzeum gyűjteményébe. Bunch azt is el akarja érni, hogy az emberek vigyék be ezeket a kincseket a helyi könyvtárakba, múzeumokba és intézményekbe, hogy kutatási célokra használhassák őket. "Segíteni szeretnénk, hogy az emberek emlékezzenek, és felismerjék, hogy történetük történelem."

Evelyn Johnson édesapja például soha nem beszélt szívesen a második világháborúban töltött évekről. Mérges volt, mert a fekete katonák a tengerentúlon a szabadságért harcoltak, otthon viszont csak diszkrimináció várta őket. A lány azonban mégis megtudott valamit apja múltjáról abból 30 levélből, amelyet édesanyjának küldött az észak-afrikai és olasz hadszíntérről. A megörökölt levelek ceruzával íródtak, és még mindig az eredeti boritékban feküdtek. Megóvásukra most ritka alkalom kínálkozott.

Johnson édesapja örült, hogy lánya elvitte a leveleket a program keretében tartott tanfolyamra. Szakértők szerint a leveleket szét kell hajtogatni, hűvös, száraz, fénytől védett és egyenletes hőmérsékletű helyen kell tartani. Johnson komolyan veszi a tanácsokat. "Azt hisszük, hogy helyesen járunk el, ha egy sarokban őrizgetjük ezeket az értékeket. Pedig nem így van. Szükségünk van arra, hogy megtanuljuk, hogyan kell őket megőrizni a következő nemzedék számára" - mondta Johnson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár