2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alaszkai kísértetszigetre viszik az ősi maszkot

2008. január 23. 11:00

Az alaszkai King Island közel négy évtizede lakatlan, ám egy washingtoni adományozó jóvoltából az egykori helyi közösség leszármazottai visszakapták őseik egyik szent maszkját.

A King Island négy évtizede lakatlan, ám egykori lakói és azok leszármazottai nemrég egy szent tárggyal gazdagodtak. A sziget férfilakosainak többsége a második világháború során lépett be a hadseregbe, és soha nem tértek haza. sokak a tbc-be haltak bele, és egyre kevesebben tértek haza a sokkal jobb állásokkal és orvosi ellátással rendelkező, Bering-tengeri apró szigettől 150 kilométerre délkeletre található Nome városából is.

A Szövetségi Indiánügyi Hivatal hamarosan a helyi iskolát is bezárta, amit a diákok számának csökkenésével és lehetséges sziklaomlásokkal indokoltak. Pár év múlva, 1966-ra a sziget teljesen kiürült. Hol is járunk pontosan?

A szigeten szinte semmi nem maradt, csak egy apró Inupiat eszkimó falu, illetve a távozók emlékezetében és a múzeumokban őrzött emlékek és hagyományok. Közel egy évvel ezelőtt aztán hirtelen fény derült arra, hogy Washington államban egy ősi szent maszkot őriznek.

Marilyn Lewis, a szent tárgyat visszaadó hölgy az Associated Pressnek elmondta, hogy a relikviát apai nagybátyja szerezte meg, amikor az 1898-es aranyláz során Seattle-ből Alaszkába utazott. Három éven át élt ott, ám aranyásás helyett egy bárban dolgozott. A maszk - amelyt valaki mástól vehetett - 1927-ben került a nő apjának tulajdonába, akik egész tavalyig őrizték, ám végül annak visszaadásáról döntöttek.

A család egy rövid internetes kutakodás után az Oregoni Egyetem szakértőihez, a Deanna Kingston vezette kutatócsoporthoz fordult. A szakértők hosszas vizsgálatok után arra jutottak, hogy maszk minden bizonnyal a szigetről származhat, és igen hasonlít az ottani őslakosokra. Azt azonban nem tudják, hogy pontosan mire is használhatták, bár a rajta található felirat szerint egy sámán sírjában volt.

Marilyn Lewis e-mailben vette fel a kapcsolatot Charlene Saclamanával, a King Island-i Bennszülött Közösség törzsi koordinátorával. Két héttel később Alaszkába utazott, hogy visszaadja a tárgyat, amely most a Carrie M. McLain Emlékmúzeumban látható. Saclamana szerint a maszk hazatérése az érzelmi tölteten kívül nagyon fontos esemény, hiszen egyetlen más tárgyuk sincs a szigetről, amely ilyen jó állapotban megmaradt volna. Szerinte bár a maszk a sziget része, még nem döntöttek arról, hogy visszaviszik-e oda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár