2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Liverpool lett Európa kulturális fővárosa

2008. január 15. 08:00

Fennakadásoktól, sőt botrányoktól sem mentes előzmények után, utcabállal vette át Liverpool a múlt héten az Európa kulturális fővárosa címet.

Az észak-angliai nagyváros öt évig készült a hatalmas ívű rendezvénysorozatra, amelynek megszervezése 95 millió fontba (35 milliárd forintba) került. Az egész éjszakán át tartó nyitórendezvényen, amely - 2008-ra utalva - helyi idő szerint 20.08 órakor kezdődött, Ringo Starr volt az egyik főszereplő: a Beatles egykori dobosa egy 30 méter magas, nyitott emelvényen adott koncertet 40 ezres hallgatóságnak.

Liverpool 08

A világ leghíresebb, Liverpoolból indult együttesének volt tagja külön kislemezt írt az alkalomra, Liverpool 8 címmel. A másik még élő ex-Beatle, Sir Paul McCartney - az összesen 350 nagy és számos kisebb rendezvényből álló éves eseménysorozat egyik csúcspontjaként - június 1-jén ad egész estés koncertet a Liverpool FC futballcsapatának stadionjában.

A nyitány multimédiás látványosságai az egész várost behálózták; több hatalmas kivetítőn futottak digitális technológiával összeállított kép- és hangegyvelegek Liverpool történetéről. Ebben is központi szerep jutott természetesen a Beatlesnek. A kiemelkedő későbbi kulturális események között szerepelnek kiállítások Gustav Klimt, valamint Monet és Manet műveiből. Ugyancsak kiállítást szentelnek a múlt század világhírű építészének, Le Corbusier-nek.

Liverpoolban koncertezik majd a Berlini Filharmonikus Zenekar Sir Simon Rattle vezényletével, és eljön a Kínai Nemzeti Balett társulata is. Mindazonáltal voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy az egész vállalkozást kudarc fenyegeti. Az előkészületek közepén, 2006 nyarán menesztették például a rendezvénysorozat művészeti tervezésének irányításával megbízott ausztrál énekest, Robyn Archert, miután a városvezetés arra a következtésre jutott, hogy Archer semmiféle értékelhető elképzelést nem tett le az asztalra.

Nemrég az előkészítésért felelős társaság, a Liverpool Culture Company vezérigazgatója is távozott, miután több hetet betegállományban töltött éppen az indulás előtt. A szervezők mindazonáltal azzal számolnak, hogy a rendezvénysorozat legalább kétmillió látogatót vonz, és 100 millió fonttal gyarapítja a város kasszáját.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár