2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Geodéták mérték Szádvár falait

2007. december 5. 13:00

2007 őszén műemlékvédelmi szakemberek, régészek és mérnökök kezdték el az egykori erősség geodéziai felmérését.

A legutóbbi geodéziai felmérés 1965-ben készült a várromról. Az akkori mérések alapján elkészítették a vár alaprajzát is, bejelölve a még látható falmaradványokat. A falakat egy vastag vonallal ábrázolták, majd a mérés alapján készítettek egy déli és egy keleti nézetrajzot is.

Az 1965-ös alaprajz

1965 óta azonban a geodéziai műszerek, valamint a számítástechnika rengeteget fejlődött, így 2007-ben egy valamivel pontosabb és lényegesen részletesebb felmérést végezhettek a geodéták. Eddig (nagyjából 75 százalékos készültségi szinten) mintegy 5000 pont háromdimenziós koordinátáit határozták meg néhány centiméteres pontossággal.

Felmérték a falak teljes geometriáját: azaz egy fal esetén a belső és a külső oldalon egyaránt meghatározták az épen maradt falfelület tetejének és oldalának burkológörbéjét, a fal és a terep metszésvonalát, a falban található építészeti és régészeti szempontból fontos elemek (falegyen, gerenda fészek, állvány lyuk, ablak, lőrés, kiomlás...stb.) térbeli helyzetét, jellemző méreteit.

A geodéziai felmérés után elkészítették a vár pontos térbeli modelljét, amely a jövőben az esetleges építészeti tervezés, valamint a régészeti dokumentáció alapja lesz.

A munkát a geodéta szakemberek Takács Bence vezetésével, a Szádvárért Baráti Kör felkérésére ingyen végezték. Mellettük a szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani segítségükért Fülöp Róbert építésznek és Halászné Hajnal Zsuzsanna, Halász Ágoston és Szörényi Gábor András régészeknek, illetve az Aggteleki Nemzeti Park vezetőjének és munkatársainak.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!