2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Geodéták mérték Szádvár falait

2007. december 5. 13:00

2007 őszén műemlékvédelmi szakemberek, régészek és mérnökök kezdték el az egykori erősség geodéziai felmérését.

A legutóbbi geodéziai felmérés 1965-ben készült a várromról. Az akkori mérések alapján elkészítették a vár alaprajzát is, bejelölve a még látható falmaradványokat. A falakat egy vastag vonallal ábrázolták, majd a mérés alapján készítettek egy déli és egy keleti nézetrajzot is.

Az 1965-ös alaprajz

1965 óta azonban a geodéziai műszerek, valamint a számítástechnika rengeteget fejlődött, így 2007-ben egy valamivel pontosabb és lényegesen részletesebb felmérést végezhettek a geodéták. Eddig (nagyjából 75 százalékos készültségi szinten) mintegy 5000 pont háromdimenziós koordinátáit határozták meg néhány centiméteres pontossággal.

Felmérték a falak teljes geometriáját: azaz egy fal esetén a belső és a külső oldalon egyaránt meghatározták az épen maradt falfelület tetejének és oldalának burkológörbéjét, a fal és a terep metszésvonalát, a falban található építészeti és régészeti szempontból fontos elemek (falegyen, gerenda fészek, állvány lyuk, ablak, lőrés, kiomlás...stb.) térbeli helyzetét, jellemző méreteit.

A geodéziai felmérés után elkészítették a vár pontos térbeli modelljét, amely a jövőben az esetleges építészeti tervezés, valamint a régészeti dokumentáció alapja lesz.

A munkát a geodéta szakemberek Takács Bence vezetésével, a Szádvárért Baráti Kör felkérésére ingyen végezték. Mellettük a szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani segítségükért Fülöp Róbert építésznek és Halászné Hajnal Zsuzsanna, Halász Ágoston és Szörényi Gábor András régészeknek, illetve az Aggteleki Nemzeti Park vezetőjének és munkatársainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár