2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeomlott az Aurelianus-fal egy szakasza

2007. november 9. 13:00 Bernát Péter

Rómában a múlt héten leesett nagymennyiségű csapadék hatására összeomlott az Aurelianus-fal egy, a Központi Pályaudvarhoz közel eső, 15 méteres szakasza.

Nem ez volt az első eset, hogy a több mint 1700 éves falak egy része összedőlt. Legutóbb 2001-ben, egy 30 méteres szakaszon következett be omlás, akkor a falszakasz restaurációja több millió euróba került. Szakértők szerint ehhez hasonlóan a mostani károk helyreállítása is hatalmas összegeket fog felemészteni.

Az Aurelianus-fal Róma utolsó, az ókorban megépített védműve, amely az egész korabeli várost körbefogta. Építése Aurelianus és Probus császárok uralkodása alatt, 271-től 280-ig zajlott. Megépítését a romló katonai helyzet indokolta, ugyanis a 3. század közepén katonai anarchiába süllyedt állam és annak hadserege már nem volt képes a határokon megállítani a barbár hordákat, így azok mind sűrűbben fosztottak ki a birodalom belsejében fekvő városokat. Itáliába is egyre gyakrabban törtek be különféle germán, elsősorban alemann csapatok.

Az évszázadokkal korábban épített, úgynevezett Servius-féle fal pedig ekkor már nem tudta ellátni a főváros védelmének feladatát, mivel az a település növekedése miatt Augustus korától gyakorlatilag a városon belül húzódott. Ezért látta szükségét Aurelianus annak, hogy magát, Rómát is szilárd fallal vegye körül. Az építkezések befejeztével a városba 18 jól megerősített kapun keresztül lehetett bejutni. Maga a fal több mint 18 km hosszú és 3,5 méter vastag volt, 30 méterenként tornyokkal erősítették meg, és közel 14 négyzetkilométernyi területet vett körbe.

A város védművein azonban az eredeti tervekhez képest már az ókorban is változtatásokat hajtottak végre. A 4. században 8-13 méter magasra emelték az eredetileg 6 méteres falakat, és a kaputornyokat is megmagasították, sokszor a megkétszerezve eredeti méretüket, így azok akár a 20 métert is meghaladták. Az 5. század elején Honorius császár uralkodása alatt teljesen felújították a falakat, valamint ekkor került sor a Hadrianus császár számára emelt maúzoleum, a később Angyalvárnak nevezett emlékmű védelmi rendszerbe történő integrálására.

Amint arról a Múlt-koron már korábban is beszámoltunk, ma már az Angyalvárat is a pusztulás fenyegeti, éppen úgy mint az örök város késő római korból származó védműveit. A műemlékek védelméért és restaurálásukért felelős hivatal szerint viszont jelentős, mintegy 100 millió eurós forrásra lenne szükség, ahhoz, hogy az Aurelianus-fal teljes egészét megfelelő állapotban konzerválják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár