2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Regény az amerikai brit háborús propagandáról

2007. november 5. 09:00

William Boyd skót író a második világháború egy megtörtént, ám kevéssé ismert epizódját dolgozta fel: a Nyugtalan (Restless) című regény középpontjában egy dokumentum áll.

A könyv szerint Franklin D. Roosevelt elnök pár nappal késõbb ezzel a térképpel támasztotta alá Amerika háborúba való belépésének szükségességét, ám azt valójában a németek helyett minden bizonnyal a brit háborús propaganda juttatta célba.

Franciaország német megszállása után 1940-ben Winston Churchill brit miniszterelnök felmérte, hogy az Egyesült Államok nélkül nem lehet megmenteni Angliát, viszont Amerika vonakodott belépni a háborúba. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 80 százaléka ellene volt és Roosevelt is úgy értékelte, hogy a következő választásokon megbukik, ha intervenciós politikát folytat.

Nagy-Britannia akkor indított amerikai földön egy hatalmas meggyőzési kampányt, amelyet a British Security Coordinationra bízott. Látszólag ez egy marginális szervezet volt, amelyet eltűrt mind az elnök, mind az FBI. Valójában azonban erős propagandaszervezetről volt szó, amely 3 ezer emberrel rendelkezett, és amelynek székhelye Manhattan szívében, a Rockefeller Centerben volt.

Hogy valójában mivel foglalkozott a brit titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló BCS azonkívül, hogy befolyásolni próbálta a brit médiát, felfújva, vagy egyenesen kitalálva nyugtalanító híreket (például német terveket Dél-Amerika felosztására, vagy más olyan dolgokat, amelyek náci fenyegetést jelentettek az USA kapuinál), még ma is keveset tud a nagyközönség.

Az 1952-ben született skót írónak 1981-ben jelent meg első könyve, az Egy jó ember Afrikában (A Good Man In Africa), amellyel valósággal berobbant az irodalomba. Azóta ez már a hetedik könyve.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár