2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik Herculaneum elveszett könyvtárát

2007. október 26. 13:00

Folytatják a régészek a klasszika filológia Szent Grálja, azaz a római városban a vulkáni hamu által betemetett görög és római tekercsek felkutatását - jelentette be az olasz kulturális minisztérium.

Két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy egy újabb földrengés vagy vulkánkitörés esetén elpusztulhat a Pompejihez közeli Herculaneum ősi kincseket őrző könyvtára, ha nem mentik ki azonnal a kincseket alávaréteg alól. A régészek abban is biztosak, hogy a lávaréteg alatt még sokkal több irattekercs rejtőzik, köztük esetleg Arisztotelész és Livius munkái. Eközben egy új eljárás segítségével olvashatóvá váltak az eddig előkerült, összeégett papiruszok is.

A Papirusz-villát Julius Caesar apósa, Lucius Calpurnius Piso építtette. A romokat a 18. században mérnökök találták meg, amikor kutat akartak ásni a területen. A sziklába vált alagutak akkor épületeket és 1800 elszenesedett papirusztekercset hoztak napfényre. Tíz évvel ezelőtt a villa két további szintjét is felfedezték, ahogy a közeli kertek, fürdőház és egy kerti pavilon maradványait is sikerült feltárni. Az ásatásokat 1998-ban anyagi okok miatt állították le.

A helyszínt négy évvel ezelőtt nyitották meg a nagyközönség előtt, ám most újra bezárták így a régészek hagyományos módszerekkel próbálnak mélyebbre ásni az épületben. Emellett nagyon fontosnak tekintik a már megtalált mozaikok és freskók állagmegóvását is. Andrew Wallace-Hadrill, a római British School igazgatója, és a Herculaneumi Állagmegóvási Projekt vezetője szerint a munkálatok azért folytatódhatnak, mert a feltárásokat az 1990-es években nem alkalmazott felelős konzerválással kombinálják.

Hasonló tekercseket remélnek

Maria Paola Guidobaldi, az ásatások jelenlegi vezetője a The Times című brit napilapnak elmondta, hogy a munkálatokat az EU és Campania tartomány 3 millió eurós (500 millió forintos) támogatásával végzik, és azok legalább másfél évig tartanak majd. Wallace-Hadrill szerint az ásatások során folytatódhat a basilica feltárása is, amely egykor Herculaneum jogi és adminisztrációs központja volt. A terület jelenleg senkiföldjének számít: a Camorra illegális építkezései során azonban sokszor bukkantak ókori maradványokra.

Az elmúlt években számos kutató emelte fel a hangját azért, hogy Herculaneumban az ásatások helyett az állagmegóvásra kéne helyezni a hangsúlyt. A Bristoli Egyetem professzora, Robert Fowler és Robert Harris regényíró azonban komoly kampányba kezdett az elveszett könyvtár megkeresése érdekében. Egyes történészek szerint ugyanis a város mélyén a mai napig ismeretlen mesterművek rejtőzhetnek, így van, aki szerint Arisztotelész, Euripidész vagy Szophoklész ismeretlen művei is előkerülhetnek.

A tekercsek fennmaradásának esélyét abban látják, hogy szerintük azokat a kitörés előtt gondosan becsomagolhatták és elrejthették. A kutatás persze komoly területre terjed ki, hiszen a papiruszok a vulkánkitörés előtti 160 km/órás szélviharban könnyen szétszóródhattak a villa 2800 négyzetméteres területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár