2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Önkéntesek tisztítják Szádvár romjait

2007. október 5. 15:00

2006 októberében egy baráti társaság, mely az ország különböző részein lakó várbarátokból áll, úgy döntött, hogy összefog a Szögliget szomszédságában lévő vár megmentésének érdekében.

A hivatalos szervek megkeresése, majd az azt követő megbeszélések után 2006. októberének végén elkezdődött az első tevékeny hétvége, mely további lendületet adott a célok eléréséhez. Akkor sikerült a délnyugati részt megtisztítani, és sor került a falakon belül néhol derékig érő aljnövényzet levágására is. A fárasztó munkanap után a szervezők úgy döntöttek, nem állnak meg, és megalakították a Szádvárért Baráti Kört, és egységesen elfogadták azokat a célokat és feladatokat, melyek a vár megóvását szolgálják.

A tapasztalatok felhasználásával és az elért eredményeken felbuzdulva a Baráti Kör 2007. március 16-17-én újabb vármentő akciót szervezett. A felhívás alapján jelentkező érdeklődők, a kezdeményezést felkaroló Szögliget község lakosai, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai valamint a résztvevő régészek az első napon a vár kerületének nagy részén a falaktól három méteres körzetben eltávolították a növényzetet, láthatóvá téve a néhol többemeletes falakat, melyek eddig rejtve voltak. Ezután a vár északi oldalát is sikeresen megtisztították.

A korábbi sikeres hétvégék után idén ősszel is folytatódik a vármentés: 2007. október 21-22-én várják az önkénteseket a hegycsúcsra. A lelkes várbarátoknak a munkásruha és kesztyű elengedhetetlen lesz, találkozó mindkét reggel Szögligeten a Szalamandra-háznál, reggel 1/2 8-8 között. További részletek a szadvar@gmail.com illetve a www.szadvar.hu címen találhatók.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!