2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladják a náci társasjátékokat

2007. augusztus 23. 11:00

A héten egy angol aukciósházban kerül kalapács alá az a különleges társasjáték-kollekció, amelyet a második világháborúban a német gyerekek használhattak.

A játékok valószínűleg egy német gyűjtőtől származnak, és azokat a shropshire-i Mullock's aukciósházban bocsátják árverésre. Richard Westwood-Brookes angol történész, a korszak szakértője szerint egyes játékok akár 300 fontot (110 ezer forintot) is megérhetnek. Szerinte a hasonló játékok igen ritkának számítanak, és `azok a gyerekkönyvekhez hasonlóan, furcsa módon igen magas áron kelnek el`. Westwood-Brookes a BBC-nek azt is elmondta, hogy az állapotuk is azokhoz hasonló, ugyanis a háború után a hasonló játékszereket leginkább elfelejteni szerették volna.

Ne nevess korán - világháborús szájízzel

Az egyik táblán a játékosok azzal szerezhetnek pontokat, hogy bombázóikkal a Brit-szigetek fölé berepülve kell a városokra bombát dobniuk, kicselezve az angol légvédelmet. Egy másikban - amely Günther Prien tengeralattjáró parancsnok élményein alapul - egy német kikötőből kell eljutni Scapa Flow brit flottabázisára, ahol a hajók elsüllyesztése után kell hazatérni. Szintén érdekesnek számít még az a játék, ahol német ejtőernyősökkel kell elárasztani az angol vidéket. Egy 1944 végén, Belgiumban készített darts-táblán pedig különböző német vezetők szerepelnek, míg annak középpontjában Adolf Hitler fejébe dobhatunk tűket.

Westwood-Brookes szerint a játékok állapota alapján biztosnak tekinthető, hogy az 1940-es években a gyerekek sokat használhatták azokat. Mindez egyben arra is rávilágít, hogy a náci propaganda miként próbált behatolni a négy-ötéves gyerekek mindennapjaiba. A játékokat azért Angliában adják el, mert Németországban a hatályos törvények szerint nem árverezhetik el a Harmadik Birodalom időszakából származó tárgyakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár