2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Meghurcolt-Ügynök-Tartótiszt. A Securitate irattárának egyháztörténeti forrásai

2007. augusztus 16. 14:06 Olti Ágoston

A titkosszolgálati levéltár fontossága egyháztörténeti szempontból nagyon nagy, hiszen úgy a Dej, mint a Ceauşescu korszakban az üldözött egyház az esetleges büntetőjogi felhasználástól való félelemben csökkentette a belső írásosságát. Ez nem feltétlenül a keletkezett iratok mennyiségére, mint inkább az iratok forrásértékére értendő. Erre az egyik legkézenfekvőbb példa a megfigyelt papokkal való levelezés visszafogottságú hangvétele.

A romániai jelenkori egyháztörténeti kutatások

A romániai komoly egyháztörténeti munkák 90%-a görög katolikus egyházra vonatkoznak. Ezt nem csak a mennyiség okán tartottam fontosnak kiemelni, hanem azért is mert a görög katolikus tematikájú művek fejlődése példáként szolgálhat a romániai magyar kisebbségtörténettel foglalkozók számára is. Az önéletírások, sérelemtörténet majd a lelkes aktivisták pozitivista szemléletű munkái alapján az utóbbi években elindulhatott egy előítéletektől kevésbé mentes, a történelmi módszertan betartásával készült munkák megjelentetése.
Az ortodox egyház esetében ez a fejlődés nem mondható el, habár több munka is megjelent de ezek a munkák nem tudtak kilépni a megszokott tematikákból (görög katolikus probléma, kommunista párttal való kollaboráció).

Az ortodox egyház érzékelve a probléma kényességét akadályokat gördített a kutatás elé. Szembesülve azzal, hogy a Kommunista diktatúrát vizsgáló elnöki bizottság elmarasztalta az ortodox egyházat az 1947-1989 közötti szerepéért a román ortodox egyház szinódusa egy saját bizottság felállítását határozta el, hogy ez  írja meg az ortodox egyház történetét utóbbi 100 évben. A munka megírásának három év áll a kutatók rendelkezésére, azonban a támasztott követelmények megmosolyogtatták a társadalomtudományokkal foglalkozókat. (a megírt részeket egy bizottság előtt be kell mutassák, `mint egy doktori védés esetében`)

Ami a romániai magyar egyháztörténetet illeti, eddig nem álltak rendelkezésünkre a szükséges források ezért, csupán olyan munkák kerülhettek kiadásra, amelyekben a szándék értékelendő, azonban a kellő forrásanyag hiányában korlátoltak voltak a lehetőségeik. Erre egyetlen példát szeretnék említeni csak Márton Áron, az általánosan elfogadott (a román értelmiség előtt is) tevékenysége  sincs még feldolgozva.

A források tekintetében az áttörés 2006-ban kezdődött el, amikor a Kommunista diktatúrát vizsgáló elnöki bizottság szakértőiként lehetőségünk volt kutatni a párt, az egyházügyi hivatal és a titkosszolgálati iratokat. Fontosnak tartok jelezni egy kezdeményezést, amely létrejött Erdélyben és nagyban segíti a kutató munkáját (nem csak a jelnkorosét). A Jakabffy Alapitvany által működtetett adatbank.transindex.ro honlapról elérhető az Erdélyben  működő két legnagyobb egyházi gyűjtőlevéltár a gyulafehérvári római katolikus és a kolozsvári református ismertető leltára. Ennek a két levéltárnak az állománya nagyon jól feldolgozott, rendszerezett.

Emellett tárgyszavas mutatókkal ellátva, ezzel is segítve a könnyebb kutatást, ugyancsak a leveltar.adatbank.transindex.ro címen elérhető a erdélyi állami levéltárak magyar vonatkozású anyagainak a jegyzéke. A jegyzék egy nagyon fontos civil kezdeményezés, amely nagyban elősegítheti a levéltári kutatást, hiszen a kutatók számára a közelmúltban csak nagyon nehezen hozzáférhető állami levéltárak állagában nyújt lehetőséget a kutatásunk módszeres megtervezésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár