2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A francia divatot követték az angolszász nők

2007. augusztus 16. 13:00

Az angolok hosszú ideje szorgalmas követői a francia divatnak, ám a legújabb kutatások szerint ez már hosszú évszázadokkal ezelőtt is így volt - számolt be róla The Times című brit lap hétvégi melléklete.

Angolszász viselet vagy
szektás divat?

Penelope Walton Rogers régész az angolszász sírok és települések szisztematikus vizsgálatával jutott meglepő felfedezésekre. 1700 sír átvizsgálása után ugyanis az derült ki, hogy a 6. században a Brit-szigeteken az aktuális trend szerint öltözködtek, azaz olyan ruhákat hordtak, amelyek Észak-Franciaországra és a Rajnától nyugatra fekvő területekre volt jellemző.

Az angolszász asszonyok által viselt ruhák a legutolsó divatot követték, de megállnák-e a helyüket 2007-ben is - tette fel a kérdést a lap. Az általuk viselt ruhaegyüttesben ma úgy néznének ki, mint egy ismeretlen vallási szekta képviselői, de a részletek olyan újszerűek, hogy azt hinnénk, a ruhatervezők sírokat túrnak fel, hogy ihletet merítsenek. A díszes szegélyek a Chanel 2007-es őszi-téli kollekcióját juttatják eszünkbe, míg a hosszú vászonruhát összefogó vékony övek Louis Vuitton és Christian Dior kreációira emlékeztetnek - emeli ki a The Times.

Penelope Walton Rogers Durhamtől Dorsetig, Warwickshire-től Kelet-Angliáig folytatott ásatásokat, amik kibővítették az eddigi ismereteket. Az 5-7. századból ugyanis csak kevés emberi alakot mutató művészi ábrázolás maradt fenn. Az angolszászok azonban nem hamvasztottálk el halottaikat, hanem teljes öltözetben temették el őket. Bár csak kevés ruha maradt meg épségben, néhány szövetdarab azért túlélte az évszázadokat.

"Ha kivágnánk egy apró darabot a saját ruhánkból, abból az egész anyagot rekonstruálni lehetne. Így van ez az angolszász szövetdarabokkal is. Egy piciny darab minden szakmai információt tartalmaz, a szövés szerkezetét, sűrűségét, a fonál típusát... a nyersanyag típusát, és különösen jó állapotban megmaradt ruhák esetében még a színt is" - állítja a kutató, akinek tanulmánya a British Archeology című folyóirat legújabb számában jelent meg.

Az angolszász haute couture jellemzői
  • A háromnegyedes kabátok leomló A-vonalú szabása, amelyet melltű fog össze, konzervatívnak hat. Derékben szűkítettek, de nem mutatnak sokat.
  • Függőleges szegélyek, amelyeket extra anyagokkal vagy különböző színekkel emelnek ki.
  • Kerek nyakkivágás
  • Az egyszerűsaég fontos volt, a szoknya a földig ért.
  • A természetes formák és a színtelen anyagok nagyon hasonlítanak a mai környezetvédők kenderruháihoz.
  • A melltűknek és a tűzőknek elsősorban gyakorlati szerepük volt.
"Az elmúlt évtizedekben kiásott ruhadarabok apró maradványainak alapos elemzésével bepillantást nyerhetünk a történelem számára egyébként elfelejtett angolszász asszonyok életébe, és meglepő áttekintést kaphatunk az 1400 évvel ezelőtti Angliában uralkodó divatról, a bevándorlásról, az identitásról és a kultúráról" - mondta Barney Sloane, a kutatást támogató English Heritage Történeti Környezeti Bizottságának vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár