2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Újraírják a mediterrán tengerhajózás történetét

2007. július 23. 13:00

A Földközi-tenger északkeleti csücskében található sziget a korábban ismertnél 2000 évvel is korábban lakott lehetett, ráadásul mindez a kor tengerhajózásáról gondoltakat is átértékelheti.

A felfedezésre a sziget északnyugati partjain, Aszprosznál került sor, ahol a tengerben a kutatók rábukkantak az egykori hajósok eszközeire. Az amerikai és ciprusi régészek 2004 óta keresnek hasonló nyomokat, és korábban még úgy gondolták, hogy rövidebb periódusokra a szigetet utazók, vagy vadászok használhatták. A mostani leletek azonban azt sugallják, hogy Cipruson az elméletekben feltételezettnél jóval több ember élhetett, hosszú hónapokig.

Tom Davis, a Ciprusi Amerikai Régészeti Kutatóintézet (CAARI) igazgatója szerint "a leletek néhány elszigetelt látogatásnál sokkal szervezettebb jelenlétre utalnak". A kutatók szerint a felfedezések egyben arra is rávilágítanak, hogy a szigetre érkezők korábbi látogatásaik alapján olyan jól ismerhették a környéket, hogy tudták, honnan szerezzenek nyersanyagot kőeszközeikhez.

A régészek szerint Cipruson i.e. 10000 körül létesült az első emberi település, amelyet a sziget belsejében tártak fel. A mostani leletek alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a parti települések idősebbek. Pavlosz Flurencosz, a  Ciprusi Régészeti Hatóság vezetője a Reutersnek elmondta, hogy "ez egy komoly áttörés a korai ciprusi régészetben, és a Mediterráneum tengerhajózási történetében".

A kutatók szerint bár valójában semmit nem tudunk a kor tengerészetéről, a széles körben elfogadott elmélet szerint a kor tengerészei korlátozott navigációs lehetőségeik miatt sosem merészkedtek tovább a partmenti vizeknél. Davis szerint a mostani felfedezés megingathatja ezt az elméletet, mert a szigettől a legközelebbi tengerpart 50 kilométernyire található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár