2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kollektív párttagsággal jutalmaztak a nácik

2007. július 18. 10:00

Több száz idősebb németet ért sokkszerűen a történészek legújabb felfedezése: a második világháború végén ugyanis legtöbbjüket automatikusan, tudtuk nélkül vettek fel a náci párt tagjainak listájára.

A náci párt levéltárát Frankfurtban kutató történészek a legújabb íróbotrányok kapcsán fedezték fel, hogy 1944. április 20-án, Adolf Hitler születésnapja alkalmából több száz, 1925 és 1927 között született németnek adták meg automatikusan a párttagságot. A most közzétett listán írók, tudósok, újságírók, politikusok és egykori miniszterek is szerepelnek.

Egyesek maguktól, mások kényszerből

Bár a közvélemény elfogadja, hogy a legtöbben tudtuk és akaratuk nélkül lettek párttagok, a felfedezés igen szenvedélyes vitát váltott ki a német történészek között arról, hogy a rendszerben milyen arányban keveredtek a lelkes nácik a pártba kényszerített németekkel. A felfedezésre egy évvel évvel azután került sor, hogy fellebbent a fátyol az egyik leghíresebb német író, Günter Grass múltjáról, aki a második világháborúban a Waffen SS tagja volt.

Míg a legtöbben tagadják, hogy valaha is tudtak volna erről, az egykori német gazdasági miniszter Erhard Eppler tisztában volt vele, hogy párttag lett belőle. A német Focus magazinnak elmondta, hogy "nem akarata ellenére" került a listára, és inkább elfogadta azt, "mert akkor így mentek a dolgok". Horst Ehmke, egykori igazságügyi miniszter és Hermann Lübbe filozófus azonban nem tudtak erről. Niklas Luhmann, vezető német szociológus és a Bild egykori főszerkesztője, Peter Boenich családja pedig nyílt újsághirdetésekben cáfolta a vádakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár