2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Török történész kampányol a népirtási törvény ellen

2007. június 27. 12:00

Taner Akcam professzor, a Minnesotai Egyetem egyik kutatója indítványt nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához az örmény népirtás ügyében mai napig érvényes török törvénycikk miatt.

A panaszban az ellene korábban, a török büntető törvénykönyv 301-es fejezete alapján lefolytatott bűnvádi nyomozás szerepel. A nevezetes törvénycikk felel azért, hogy a mai napig a "törökséggel" ellentétesnek nyilvánítható, ha valaki népirtásnak nevezi az örmények ellen 1915-ben elkövetett tömeggyilkosságot.

Bár a szövegezése az elmúlt évtizedekben már többször megváltozott, a 301-es törvénycikk mégis a török EU-csatlakozás egyik legfőbb akadálya lehet. Az elmúlt években ezen törvény alapján léptek fel a kérdést felelevenítő értelmiségiek, újságírók és akadémikusok ellen is. Az ügy leghíresebb áldozata a friss Nobel-díjas Orhan Pamuk volt, aki elhagyta az országot, illetve Hrant Dink újságíró, és Fatih Tas kiadó, akiket brutálisan meggyilkoltak.

Akcam szerint a történelemmel és a múltbeli emberi jogokkal való szembenézés "nem bűncselekmény, hanem a megbékélés irányába tett lépés". Elmondása szerint azt tekinti céljának, hogy segítsen Törökországnak egy valóban szabad és demokratikus országgá válni. "Ez azonban nem történhet meg, ha az ország továbbra is kriminalizálja az akadémikusok vitáját". Jogi képviselője, az ENSZ korábban háborús bűnökkel foglalkozó képviselője, Payam Akhavan szerint egy olyan világban, ahol a holokauszt tagadása bűncselekmény, az államilag jóváhagyott népirtás-tagadás a legszégyenteljesebb dolog.

A strasbourgi bíróság az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény alapján végzi tevékenységét, és az azt aláíró országokban léphet fel. Törökország 1954-ben írta alá a szerződést. A bíróság egy éven belül felülvizsgálja a kérvényt, majd ha elfogadják, akkor a tagok közös megbeszélésen vitatják meg annak kivitelezhetőségét. Amikor döntés születik az ügyben, akkor ítéletet hozhatnak Törökország ellen. Ez a folyamat azonban több évet is igénybe vehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár