2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műholdképen az elveszett egyiptomi nagyváros

2007. június 11. 12:00

Első alkalommal vizsgálják műholdakkal, hogy mi rejtőzhet Egyiptom mai városai alatt. A régészek eddig közel négyszáz lelőhelyet azonosítottak.

A régészek szerint a tell-el-amarnai Aton templom mellett egy 1600 éves város maradványait sikerült azonosítani. A műholdkép szerint az Ehnaton által alapított város romjaira később több település épült, így ott i.sz. 400 körül is egy jelentős közösség virágzott. Sarah Parcak, a birminghami Alabama Egyetem munkatársa szerint `ez az eddig felfedezett legnagyobb ismeretlen romváros`, és az ott talált érmék és cserepek alapján a területen egy görögökkel és rómaiakkal kereskedő vallási központ állhatott.

Romok a homok alatt

A felfedezés az Egyiptom ismeretlen régészeti lelőhelyeinek feltérképezésére végzett műholdképes felmérésbe illeszkedik, amelynek során a katasztrófákban elpusztult, elnéptelenedett vagy azóta beépült városokat keresik. Parcak a műholdképekkel végzett munka során már négyszáz hasonló helyszínt azonosított, amelyek közül egy i.e. 600-ból származó nagyváros és egy i.sz. 400-ban használt monostor emelkedik ki, míg a legkorábbi azonosított leletek 5000 évesek.

Parcak a Live Science-nek adott interjúban elmondta, hogy még most is több ezer ismeretlen települést rejt a föld mélye, és azok nagyon sok értékes információt rejthetnek a szakemberek számára az ott élők mindennapjairól. Az eltemetett városokat azonban a fosztogatás vagy beépítés veszélye fenyegeti, így a régészek bíznak abban, hogy a kormányzat igénybe veszi eredményeiket, és mindezt felhasználják majd a különböző fejlesztések tervezésekor.

Nemrég arról számoltunk be, hogy az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt a világhálón az ókori Egyiptomról elérhető tudás mennyisége. Honlapok, nyomtatásban megjelent könyvek digitalizált változatai, illetve már az eredetileg is csak online elérhető publikációk mellett a múzeumok is egyre inkább saját gyűjteményük megismertetésére használják az internetet. Többek között ebben kíván segítséget nyújtani Gulyás András műholdképes katalógusa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár