2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félszáz milliót ért a Kmetty-csendélet

2007. május 14. 10:00

Legdrágábban egy Kmetty János-főmű, a Csendélet fehér kancsóval és gyümölcsökkel című alkotás kelt el a Kieselbach Galéria képaukcióján.

A rekordot elért alkotás egy kiegyensúlyozott, pontosan megszerkesztett kép, amely a művész párizsi tanulmányútját követően, 1915 körül született. A kép a szakértők szerint azt bizonyítja, hogy az alkotóra Cézanne és a kubisták festésmódja egyaránt hathatott. A majd száz éves lappangás után most felbukkant képet 16 millió forintos kikiáltási árról indították. Hosszas, feszült verseny folyt egy telefonon licitáló és egy, a teremben lévő gyűjtő között. A helyszínen licitáló lett a győztes, 50 millió forintért neki ütötték le a remekmívű csendéletet.

Ezt követte 34 millió forinttal Berény Róbert aktja, amelynek szintén 16 millió forint volt a kikiáltási ára. Berény tizenkilenc évesen, 1906-os párizsi tartózkodása idején festette a Kereveten fekvő nőt, amely az izzó narancs és mélykék színeivel, dekoratív formájával igazi fauvista mű, vagyis a Vadak csoportjának hatása érződik rajta. Boromisza Tibor 1911-es, a meseszerű, erős kontúrokkal megrajzolt, mozgalmas, Nagybánya télen című munkájáért a kikiáltási ár több mint dupláját adták. A festő legtermékenyebb korszakának igazi főműve, a méreteiben nagy, megjelenítésében azonban intim remekmű 32 millió forintot ért meg valakinek.

Kerek 10 millióval emelkedett 26 millió forintra Mednyánszky László nagyméretű tájképe, az egyik úgynevezett "szenzáció-kép". Ezeket Mednyánszky monumentális festői törekvéseit érvényesítendő, festette a kor szecessziós ízlése szerint. Az 1905 és 10 közé datált Havas táj, az egyik legszebb ilyen szenzáció-kép, a hó világító fehérjével, színes fákkal és zöld háttérrel. Míg az aukció további hét Mednyánszky alkotása közül négyet vittek el milliós árakon (15, és 4,2, valamint 3, illetve 1 millió forintért).

Ugyancsak 26 millió forintért vették meg Tihanyi Lajos gazdag koloratúrájú Trencséni utcáját. Ez, a festő legtermékenyebb korszakából, 1912-ből való tájkép a tér és a kompozíció mesteri szerkesztésével Cézanne hatásáról árulkodik. Szintén 26 millióért talált gazdára az art deco irányzatot képviselő, 1933-bban festett, Keresztelő Szent János prédikációja című Kontuly Béla kép. Az olasz újrealista hatást is felmutató vászonért 15 millió forintos kikiáltási árról indult a licit.

Egy jellegzetes falusi jelenet, a Zsögödöt ábrázoló Székely falu Aba Novák Vilmostól 22 milliót, egy rég lappangó, konstruktív jegyeket viselő Márffy Ödön-kép, a Zebegényi téglagyár a Dunánál 18 milliót, míg az orosz származású avantgard festő, Nikolas Kalmakoff Lovas című olajképe 15 milliót ért el. Évtizedek óta egy svájci magángyűjteményben őrizték Hollósy Simonnak, a nagybányai művésztelep egyik alapítójának nagyméretű, hajnali fényben tündöklő tájképét. 10 millió forintról indult és 14 milliónál koppant érte a kalapács. Czóbel Béla Dél-francia táj narancsfákkal című, rangos francia magángyűjteményből származó képe 6,5 millió forintról indult és meg sem állt 14 millióig.

Sok esetben licitáltak néhány százezer forintos kikiáltási árú festményt is egymillióra vagy még magasabbra. Rudnay Gyula Bábonyi tája 320 ezerről indult és 1,5 milliónál végzett. Glatz Oszkártól egy olaj-vászon életképet 650 ezerről 1,1 millióra, egy pasztellt pedig 280 ezerről 1,2 millióra, és egy Lotz Károly-tájképet 280 ezerről 1,2 millióra emeltek a licitálók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár