7 végzetes pillanat

Kiállítják Közép-Európa legnagyobb aranykincsét

2007. május 8. 18:00

Közös kiállításon mutatják be Közép-Európa legnagyobb 16-18. századi régészeti leletét, a kassai és az újfehértói aranykincseket a Kelet-Szlovákiai Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum látja vendégül.

A felbecsülhetetlen értékű leleteket május 18. és szeptember 30. között állítják ki a kassai múzeum trezortermében - közölte a sajtótájékoztatón Dám László, a szabolcsi intézmény igazgatója. Hozzátette: a tervek szerint a kincseket még az idén Nyíregyházán, a múzeum most épülő trezortermében is bemutatják.

Az újfehértói aranykincseket először láthatják múzeumi bemutatón az érdeklődők, hiszen azokat a nyíregyházi intézmény korszerűsítése miatt még nem állíthatták ki. Az 1935-ben talált 2920 darabos, mintegy 18 kilogramm összsúlyú kassai, valamint a 261 aranypénzből álló, 2002-ben előkerült újfehértói lelet felbecsülhetetlen értékű.

Az újfehértói éremlelet egyik darabja

A nyíregyházi sajtótájékoztatón Ulrich Attila történész-muzeológus elmondta: az érmék egy részét egy újfehértói házaspár találta kertásás közben. Bejelentésüket követően a szakemberek további kutatómunkájának eredményeként előkerült 261 arany érme mintegy harmada ritkaságnak számít. Találhatók közöttük például a 30 éves háború idején, a svéd király által veretett pénzek is, valamint Erdélyből és az osztrák császárság területéről származó többszörös, úgynevezett tízszeres aranyak is. Egy ilyen 35 grammos tízszeres aranyért annak idején például egy házat, 70 hordó tokaji bort vagy 70 szarvasmarhát lehetett vásárolni.

A történész-muzeológus szerint az újfehértói lelet feltehetően a Thököly-vagyon, vagy a Rákóczi-kincstár része lehetett, s a szabolcsi településen, mint egykori fontos útvonal melletti lakott helyen rejtették el valamiért.

A kiállítás május 18-án nyílik meg Kassán. A megnyitóra különvonatot indítanak Debrecenből Újfehértó, Nyíregyháza és Tokaj érintésével. A szervezők azt is tervezik, hogy a szerelvény szeptember végéig minden hétvégén oda-vissza közlekedik majd Debrecen és Kassa között, hogy a magyarországi érdeklődők közül is minél többen láthassák a leleteket. A kassai múzeumban egy pénzverő gépet is beüzemelnek az ottani gyűjtemény darabjai közül, bemutatva, hogyan készítették egykor az érméket.

(Múlt-kor/MTI)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!