Hitler elfeledett szövetségesei

Különleges trák szekér Bulgáriából

2007. április 26. 09:00

Újabb szenzációs trák lelet került elő: ezúttal teljesen érintetlen, kiváló állapotban lévő bronzszekeret találtak a régészek Bulgáriában.

A szekeret a bulgáriai Nova Zagora melletti temetőhelyhez közel találták meg. Vesszelin Ignatov bolgár régész és csoportja sikeresen datálta a járművet, amely szerintük az i.sz. 2. században került a földbe. A kétkerekű, tetővel is ellátott szekeret bronzból készítették, s azt sasfejekkel díszített vasszéken ülve hajthatták. A szekeret három ló húzhatta.

Forrás. AP

Szenzációs trák leletek

A lelet érintetlensége miatt tekinthető egyedinek, mivel a fa részek kivételével minden más darabja fennmaradt. A szakemberek a közeljövőben a teljes szekér rekonstruálása mellett azt is szeretnék majd kitalálni, hogy az miként kerülhetett a dombba. Ignatov szerint a további munkálatok során akár még egy szekeret is kiáshatnak majd.

Forrás: AP
A régészek szerint ezúttal hihetetlen szerencséjük volt, hogy a kincsvadászok előtt találták meg az ókori járművet, ők ugyanis csak aranyat és értékes fémtárgyakat keresnek, és minden mást elpusztítanak. Korábban találtak már hasonló szekereket Szadievo és Korten mellett, és mivel a térségben ez a harmadik ilyen felfedezés, a múzeum külön tárlattal mutatja majd be az ókori trák járműveket.

Forrás: AP
Nemrég arról számoltunk be, hogy a bolgár régészek szerint az ókori trákok az i.e. 13. században hatalmas fémolvasztó-központot működtettek a Rodope-hegység keleti részén. A bejelentés kapcsán utánajártunk az elmúlt idők változatos bolgár leleteinek.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!