2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús áldozatokon vitázik a japán és a kínai kormányfő

2007. április 5. 14:45

Ven Csia-pao felszólította Abe Sindzót, hogy tartózkodjék a háborúban elesett japánok emlékét őrző tokiói Jaszukuni-szentély látogatásától.

Ven japán újságíróknak adott nyilatkozatot Pekingben, jövő hétre tervezett tokiói vizitje előtt. "Egyes japán vezetők számos alkalommal felkeresték a szentélyt, megsértve a kínai nép érzéseit. Remélem ez soha többé nem fog előfordulni" - idézte szavait szerdán a japán Kyodo hírügynökség.

A Jaszukuni-szentélyben tett hivatalos látogatások állandó diplomáciai villongásokat okoznak egyfelől Japán, másfelől Kína, Dél-Korea és Észak-Korea között.

Az utóbbi három ország, amelyek területe a múlt században hosszabb-rövidebb időre japán megszállás alá került, és amelyek népei sokat szenvedtek a japán császári hadsereg kegyetlenkedéseitől a második világháborúban, Japán militarista múltjának jelképét látják a Jaszukuni-szentélyben.

Abe eddig még egyszer sem kereste fel e vitatott helyet múlt szeptemberi hivatalba lépése óta, de nem is hajlandó kijelenteni, hogy ezt a jövőben sem teszi meg. Abe elődje, Koidzumi Dzsunicsiro idejében sokat romlott Japán és Kína viszonya, s ebben jelentős szerepet játszottak Koidzumi látogatásai a sok vitát kavaró szentélyben. Abe hivatalba lépése óta ismét javulás állt be a kétoldalú viszonyban.

Érdekesség, hogy arra csak nemrég derült fény, hogy a kormány is tett azért Japánban a hatvanas évek végétől, hogy a háborús áldozatok előtt tisztelgő Jaszukuni-szentélyben háborús bűnösöknek is emléket állítsanak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár