2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kínai császárok ismeretlen kincsei

2007. április 3. 11:45

Egykori kínai császárok sírjaiban talált kincsekből nyílt kiállítás az ausztriai Leobenben. A Grazhoz közeli városban ez már a tizedik külföldi kultúrtörténeti kiállítás.

Az `Arany és nefrit (jáde)` című, szenzációsnak nevezhető tárlat a leobeni Kunsthalléban látható november 1-jéig. Leoben 1994 óta testvérvárosi kapcsolatokat ápol a kelet-kínai, Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli milliós nagyvárossal, Hszücsouval (Xuzhou), ez tette lehetővé már 1998-ban az első kínai kultúrtörténeti kiállítás megrendezését (`Kína - rejtett kincsek`).

A leobeni Kunsthalléban azóta minden évben volt egy-egy nagy kiállítás (Tibet, Peru, Egyiptom, Dzsingisz kán - az aranyhorda, Japán - szamurájok és gésák, Vietnam, Mexikó és az iszlám köréből), melyeket csaknem 1 millióan láttak. A mostani jubileumi kiállítás azonban világszerte is egyedülálló. A kiállított műtárgyak szállításához a kínai kormány külön engedélyére volt szükség. Idáig az itt kiállított tárgyaknak csupán egy részét láthatta a nagyközönség, és azt is csak Pekingben.

A hszücsoui városi múzeumból érkezett műtárgyakat a bécsi Museum für Völkerkunde (Néprajzi Múzeum) és az Österreichisches Museum für Angewandte Kunst (Osztrák Iparművészeti Múzeum) gyűjteményéből származó kincsekkel egészítették ki. A kiállítás szervezésében részt vett a bécsi Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) is.

A kiállítást még a megnyitó előtt külön bemutatták az Ausztriában dolgozó újságíróknak. A Leobenben látható kincsek a Han- (i.e. 206 - i.sz.220), a Tang- (i.sz. 618-907) vagy a Ming-dinasztia (i.sz.1368 - 1644) korába viszik el a látogatót, de láthatók műtárgyak az i.e. 3000 körül fennállt Liangcsu (Liangzhu)-kultúrából, egészen a 20. század eleji Csing(Qing)-dinasztia korszakáig.

A kiállítás büszkesége egy 2095 darab nefritintarziával kirakott lakkszarkofág, valamint egy 4248 darab nefritből összeállított, a katona testét védő "páncél" a Han-dinasztia korából. Világhírű és felbecsülhetetlen értékű a Ming- és Csing-dinasztia korából származó kínai porcelán, a terrakotta, illetve vasból és bronzból készült számos mestermű. Ezekhez jön még számtalan maszk, edény, tükör, lámpa, hangszer, továbbá kardok, övcsatok, gyűrűk, poharak és vázák, teáscsészék, rangjelzések, pecsétek is akadnak szép számmal. A kiállított tárgyak zöme a Han-dinasztia időszakából származik, amikor különösen felvirágzott a kézművesség Kínában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár