2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szádvár romjait mentették a várbarátok

2007. március 30. 13:15

A Magyarország északkeleti részén fekvő Szádvár 1686-ban történt lerombolása óta elhagyatottan áll, falait sűrű bozót és fák nőtték be.

A hivatalos szervek megkeresése, majd az azt követő megbeszélések után 2006. októberének végén elkezdődött az első tevékeny hétvége, mely további lendületet adott a célok eléréséhez. Akkor sikerült a délnyugati részt megtisztítani, és sor került a falakon belül néhol derékig érő aljnövényzet levágására is. A fárasztó munkanap után a szervezők úgy döntöttek, nem állnak meg, és megalakították a Szádvárért Baráti Kört, és egységesen elfogadták azokat a célokat és feladatokat, melyek a vár megóvását szolgálják.

Az információs tábla leleplezése

A tapasztalatok felhasználásával és az elért eredményeken felbuzdulva a Baráti Kör újabb vármentő akciót szervezett 2007. március 16-17-én. A vármentők március 15-én részt vettek a szögligeti ünnepi megemlékezéseken, melynek keretében a helyi Ménes-Völgyi Tudásvető Alapítványi Iskola tanulói és a helyi óvodások által a várról készített rajzokból, makettekből, irodalmi alkotásokból, illetve László János, Vígvári Tamás és Szatmári Tamás 2006 októberében zajló vármentő napot bemutató képeiből összeállított kiállítás megnyitására is sor került. Délután felavatták a várhoz vezető út mellett felállított új tájékoztató táblát, amely Szádvár rövid történetét és 16. századi rekonstrukciós elképzeléseken alapuló képét mutatja be az arra látogatóknak.

A következő két nap a lázas tevékenységé volt. A Baráti Kör tagjai, a Kör által kiadott felhívás alapján jelentkező érdeklődők, a kezdeményezést felkaroló Szögliget község lakosai, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai valamint régészek az első napon a vár kerületének nagy részén a falaktól három méteres körzetben eltávolították a növényzetet, láthatóvá téve a néhol többemeletes falakat, melyek eddig rejtve voltak. A következő napon e munkát sikerült az északi oldalon is elvégezni, miközben a falak tetejéről is több - azok stabilitását veszélyeztető - fát is levágtak, illetve csonkoltak az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai.

Mivel az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket, valamint a létszám is örvendetesen megnőtt - az októberihez képest -, megállapítható, hogy az akció sikerrel zárult, a kitűzött feladatot sikerült megvalósítani. Ez lehetővé teszi, hogy a tervek szerint az ősz folyamán további munkálatokra kerülhessen sor, előkészítendő a vár geodéziai felmérését, melyet a Nemzeti Kulturális Alapból valósítanak meg a Herman Ottó Múzeum munkatársai, mivel idén 700 ezer forint jutott Szádvár támogatására.

Kulcslyuk alakú lőrés az új bástyán

"Szeretnék köszönetet mondani így nyilvánosan is mindazoknak, akik segítettek ebben a munkában, ki anyagilag, ki fizikai, ki szellemi munkával és volt, aki mindegyikkel. Szívem szerint név szerint megemlítenék mindenkit, de biztosan kihúznák a cenzorok a hosszú listát. Hát köszönet a 'hősöknek'"
- áll Tomatás Tímeának a Múlt-korhoz eljuttatott közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár