2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori oszlopot követelt a maffiaháború

2007. március 30. 11:45

Pompeji romvárosában a múlt hét végén titokzatos módon dőlt el egy ókori oszlop, a hatóságok szerint a nápolyi maffia, azaz a Camorra keze lehet a dologban.

A legnépszerűbb olasz turistalátványosságot évente 2,5 millióan keresik fel, így nem meglepő, ha az ezzel kapcsolatos gazdasági érdekek körül elég komoly harc bontakozott ki az elmúlt időben. A város egyik legfontosabb látnivalója Obellio Firmo háza, hiszen a villa tulajdonosa vezető alak volt a város politikai életében: temetésén 10 kilogramm tömjént égettek el. A villa kertjében álló hatalmas oszlop is igazi szenzációnak számított, ám az a múlt hét végén ismeretlen okokból ledőlt.

Az épületet jelenleg restaurálják, így a csendőrök szerint lehetséges, hogy az állványzat dőlhetett a nagy szélben az oszlopnak, vagy az építkezés kapcsán bejutott vandálok tehetnek az esetről. A vizsgálatot vezető Pietro Giovanni Guzzo felügyelő szerint azonban biztos hogy egyik hasonló feltevés sem igazolható, és az esetért a maffia felel, akik ezzel szeretnék a hatóságokat megfélemlíteni. Szerinte a tettesek az állványzatra felmászva szándékosan döntötték le az oszlopot.

Nápoly lakóinak ez nem újdonság: az elmúlt hónapokban több tucat erőszakos merénylet történt a városban, és a kokain-kereskedelemért harcoló rivális bandáknak komoly vonzerőt jelentenek a turista-látványosságok, így Pompeji és Herculaneum városa is. A Camorra térnyerése eddig kívül maradt az ókori falakon és az éttermekből, hotelekből és más intézményekből rutinszerűen beszedett pénzek közvetlenül nem érintették a turistákat, ám ez a helyzet változóban van.

A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy a városban a maffia-vád sem tekinthető újnak: a Pompeji egyik legfontosabb épületében pár éve kitört tűz miatt is a maffiát hibáztatták, ugyanis sokan megfélemlítési gyújtogatást láttak benne. A merényletek pedig folytatódtak: 2004-ban hamis bombát tettek a híres bordélyba, 2005-ben pedig több embert is letartóztattak, mert a vád szerint megpróbálták arra kényszeríteni a helyi vendéglátókat, hogy a kávét emelt áron vegyék egy maffia-közeli beszállítótól.

Az újságok egy komolyabb esetről is beszámoltak: a 2004-es helyi választásokon veszett nyoma Carlo Cirillo képviselőnek, akinek két nappal később csak fej nélküli holttestét találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár