2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hálóingjéről azonosították a lefejezett királynét

2007. március 20. 17:00

Egy korábban is Boleyn Anna arcképének tartott Holbein-képről állapították meg nemrég a kutatók, hogy az minden kétséget kizáróan a lefejezett fenséget ábrázolja.

VIII. Henrik feleségei közül egyetlenről, a leghíresebbről nem készült életében portré - állították eddig a kutatók. A történészek ezért eddig csak halála után készült képekkel vigasztalódhattak, amiből azonban egy olyan sötét manipulátor képe rajzolódott ki, aki megérdemelten került a bakó keze alá.

A Holbein-vázlat

A brit Királyi Gyűjtemény (Royal Collection) egyik Holbein képére azonban születése után nem sokkal nagy betűkkel írták fel, hogy az Boleyn Annát ábrázolja. A kutatók a vázlatot ennek ellenére 30 éve átminősítették, és annak a "VIII. Henrik ismeretlen udvarhölgye" címet adták. Most egy új kutatás arra világított rá, hogy a kép biztos, hogy Boleyn ábrázolja.

A félreértésre az adhatott okot, hogy a rajz hátoldalán Sir Thomas Wyatt címerpajzsa látható, ezért úgy gondolták, hogy a képen az ő egyik családtagja látható, és a felirat a korabeli pontatlanságok miatt nem hihető. A kutatókat az is megerősítette ebben, hogy a rajzon látható nő aranybarna haja nagyon különbözött a Boleynről szóló leírásoktól, amelyekből az derült ki, hogy a király feleségének sötét haja volt.

Ádáz cselszövő: ábrázolás a királyné halála után

David Starkey, a leghíresebb és legelismertebb Tudor-kutató azonban megfejtette, hogy a képre a szöveget Boleyn kortársa, Sir John Cheke írhatta, aki karrierjét az udvarban a nő pártfogoltjaként kezdte, mielőtt VI. Edward titkára lett. Egy nemrég előkerült 1590-es dokumentum ugyanis arról számolt be, hogy Sir John volt az, aki a Holbein képeken látható személyeket azonosította, hogy segítse a királyt a tájékozódásban.

Bendor Grosvenor szakértő elmondta, hogy "Cheke a legnagyszerűbb elmék egyike volt a Tudor udvarban. Ismerhette Holbein összes modelljét, ha személyesen nem is, de látásból mindenképp... Elfogadhtatlannak tűnik, hogy Annát rosszul azonosította volna." A kutatók szerint a korábban zavaró címerpajzs pedig csak egyfajta firkálmányként került a rajzra, és mivel az egy férfi címer, ezért elég nehéz elképzelni, hogy összefüggésbe hozható egy női portréval.

Boleyn Anna a romantikus fantáziában

Grosvenor szerint az is biztos, hogy a nő modellt ülhetett a művésznek, hiszen Boleyn volt Holbein első királyi támogatója. A kép legnagyobb különlegessége, hogy a modell hálóköntöst visel, amit csak magasrangú nők engedhettek meg maguknak az udvarban, egyfajta szabadosságként. Ezt pedig a művész és a királyné bensőséges kapcsolata mindenképp megengedhette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár