2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mátyás király leopárdjának foga is előkerült a budai Várban

2007. február 9. 11:45

Értékes középkori leleteket találtak a budai Vár azon területén, ahol ebben a hónapban megkezdik a 700 férőhelyes mélygarázs építését - mondták el a régészeti feltárás vezetői.

Történelem a hulladékból

Tóth Anikó, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársa beszámolt arról, hogy Mátyás király korából gyerekjátékokon és kerámiadarabokon kívül egy valószínűleg kedvencként tartott leopárd foga is előkerült az egykori királyi lovarda, a Csikós udvar alatt és annak környékén végzett régészeti feltáráskor. Ezeken kívül számos kerámia-, vas-, üveg- és bronztárgy, faragott kő, valamint az étkezési kultúráról árulkodó állatcsont is felszínre került - tette hozzá Tóth Anikó.

Közlése szerint a leleteket restaurátorok tisztítják, konzerválják, összeragasztják, kiegészítik, az állati maradványokat pedig zoológusok elemzik. A leleteket a restaurálás után régészek válogatják majd át, az értékesek a BTM gyűjteményébe kerülnek. Tóth Anikó úgy vélte: a leletekből önálló kiállítást valószínűleg nem rendeznek, feltehetőleg az intézmény régészeti munkájának összegző tárlatán tekinthetik majd meg őket az érdeklődők.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

Magyar Károly, a BTM középkori osztályának vezetője, a feltárás másik irányítója elmondta, a mintegy 3600 négyzetméteres területről összesen 110 ládányi lelet került felszínre az elmúlt másfél év alatt. A 15-17. századi lakók ugyanis erre, az akkoriban a várfalon kívülre eső részre szórták a szemetet, amely rendkívül érdekes leletet szolgáltat és jelentős mennyiségű kultúranyagot tartalmaz. A vár védelmét szolgáló árkot a 18. században kezdték betemetni, az így keletkezett területen észak-déli irányú utak húzódtak. A mai Tabán felé eső lejtős, várfal mögötti terep fokozatosan töltődött fel - tette hozzá a szakember.

A hulladék szisztematikus történeti vizsgálata izgalmas eredményekkel szolgálhat a kutatóknak: nemrég például kiderült, szeméttárolóban végezték még a brit királyok udvarában tartott vadállatok is. A leopárd jelenléte pedig Budán sem meglepő, hiszen a középkori királyi udvarokban előszeretettel tartottak vadállatokat. A brit korona szimbólumaként is ismert oroszlánt pedig valójában megszállottan kedvelték a középkori angol uralkodók. A biztosra menő látogatók ezért az angol királyhoz intézett szívességkérésük bevezetőjeként előbb oroszlánokat vezettek be a királyi udvarba.

Magyar Károly ismertetése szerint a terasz formájú rész feltárását több lépcsőben végezték. Falmaradványokat már az 1950-es években azonosítottak, az 1970-es években pedig szondázó kutatást végeztek, így amikor a mélygarázs építése konkretizálódott, már tudták, mire számíthatnak. Szamkó Katalin, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. ügyvezető igazgatója korábban elmondta, hogy a tervek szerint a területen február közepétől kezdenek hozzá a 700 férőhelyes, négyszintes mélységű parkoló kiásásához. A kht. az erről szóló engedélyt 2004-ben kapta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A budai Vár Krisztinaváros felé eső oldalán tavaszra ássák ki a munkagödröt, a garázs első üteme jövő év végére készül el. A beruházás a budai Vár parkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja, a mélygarázs tetején parkot létesítenének.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Skrach Éva, a Budapesti Történeti Múzeum restaurátora XVII. századi cseréptörmeléket rendezSkrach Éva egy XVII. századi köves ezüstgyûrût tisztítA restaurátor egy XIV. századi gyermekjátékot tisztítXIV. századi gyermekjátékEgy Mátyás király korabeli nagymacska foga

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár