2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Munkácsy zsánerek léptek elő a száz évnyi homályból

2006. december 15. 11:46

A Múlt-kor történelmi magazin 1. évadának 10. adásában művészettörténészek segítségével a Péterffy Sándor utcai kórház röntgenosztályán világítottak át két Munkácsy-tanulmányt, és kiderült, hogy azok alatt Munkácsytól ismert motívumok, illetve egy kísérteties portré bújik meg.

Munkácsy a röntgen alatt

A Szépművészeti Múzeumban régóta kutatják a festmények átfestésének sok-sok évszázados múltját. A röntgenvizsgálatokat a második világháború után kezdték rendszeresíteni, s ennek alapján sikerült tudományosan osztályozni az átfestéseket is.

A múzeumban például két olyan Goya képet is őriznek, amely klasszikus példája annak, hogy a művész sajátkezűleg vetett véget festménye "láthatóságának". A "Köszörűs" és a "Vízhordó lány" még az 1800-as években került Magyarországra, az Esterházyak gyűjteményébe. A képek alatt látható virágcsendéleteket is Goya festette, ugyanis gobelin-tervezőként éppen ilyen virágokat festett.



A Múlt-kor történelmi magazin adásában két Munkácsy-tanulmányt a Péterffy Sándor utcai kórház röntgenosztályán világítottak át. Ekkor kiderült, hogy a Tépéscsinálókhoz készített "Kislány" című tanulmány alatt egy anya látható egy kislánnyal, előttük kutyák. A kutyák, asszony, gyermek motívum Munkácsy "Két család" című alkotásán is szerepel. A Colpachi iskolához készített előtanulmány alatt pedig egy kísérteties portré bújik meg, és ha nem is pont ilyen, de hasonló figura már feltűnt Munkácsy művekben.

Kísérteties portré a röntgen alatt

A képek eredetiségének meghatározásakor a színhasználat és az ecsetkezelés azonosítása a legfontosabb. Szentkirályi Miklós, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora szerint Munkácsy tehetséges tanítványai gyakran beledolgoztak a képekbe, pontosabban a mester korrigálta, majd aláírta képeiket.

A műsorból az is kiderült, hogy Végvári Lajos 50-es években megjelent és a szakmában csak "Munkácsy-Bibliaként" ismert munkáját lánya, Végvári Zsófia színes képekkel és a Munkácsy-kutatás legújabb eredményeivel kiegészített változatban szeretné kiadni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár