2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták az őskori Trevi-kutat

2006. december 18. 11:45

Materialistáknak, "istenteleneknek" hitték eddig azokat az embereket, akik i.e. 1600 és 1200 között a Pó-síkság hordalékkal feltöltött területein virágzó mezőgazdaságot teremtettek.

Eddig azonban nem találtak utalást a régészek arra, hogy ezek az emberek hittek volna a transzcendens erőkben. Nemrég azonban a Parma közelében lévő Nocetóban rábukkantak egy hatalmas medencére, amely rituális célokat szolgálhatott, másképp ugyanis nem lehet megmagyarázni, miért helyezték el olyan nagy gonddal a benne megtalált tárgyakat - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A hatalmas, téglalap alakú medencét agyagba vájták és fával bélelték ki a hajdani építők, akik magas fokú mesterségbeli tudással rendelkezhettek. Finom, fényezett kerámia vázák, egymásba helyezett csészehalmok, nyilvánvalóan szimbolikus funkciót betöltő miniatűr kerámia állatok vannak a leletek között, valamint rengeteg fehér kvarckő, amelyet talán úgy dobtak a medencébe, mint ma a turisták a pénzérméket a római Trevi-kútba.

Az állati maradványok kizárólag koponyacsontokból és szarvakból állnak, ezért semmi esetre sem lehetnek ételmaradvánok. A régészek ezen kívül még különlegesen jól konzervált fatárgyakat, sok kosarat és három ekét találtak.

A szakemberek meglepő és egyedi leletnek tartják a medencét. Úgy értékelik, hogy hosszú ideig tele lehetett vízzel, majd lassan feltöltődött földdel, és ez a föld végül betemette a tárgyakat. Majd a forrás, amely táplálta, valószínűleg elapadt, talán annak a nagy szárazságnak a következtében, amely hozzájárult a cölöptelepülések eltűnéséhez. A föld a medencében azonban tovább is halmozódott, de megmaradt benne a nedvesség, így konzerválódott minden, ami fából készült.

A medencéből a tervek szerint múzeum lesz, emlékeztetőül arra, hogy 3500 évvel ezelőtt Emiliának ebben a sarkában élők mégsem voltak "istentelenek".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár