2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elektrotechnika atyja: 190 éve született Werner von Siemens

2006. december 13. 15:00

Távíró és villamos

A sikereken felbuzdulva társával, Johann Georg Halskéval 1847-ben megalapították a Simens Ú Halske Távíró Társaságot, a mai vállalatbirodalom elődjét. A társaság már kezdettől fogva számolatlanul kapta a megrendeléseket a vezetékek kiépítésére.

A nemcsak kiváló elmével, hanem jó üzleti érzékkel is megáldott Siemens meg akarta vetni lábát külföldön is, a konszern első külhoni irodája Wilhelm öccse révén Londonban nyílt meg. Hamarosan távíró vezetékek lepték el az egész világot, a vállalat tengerentúl is terjeszkedett. Halske viszont nem pártolta a kockázatos beruházásokat, így Siemens két fivérével 1865-ben új vállalatot alapított Siemens Brothers & Co. néven. Egyik grandiózus munkájuk a 11 ezer kilométer hosszú, Londont Teheránnal és Kalkuttával összekötő indo-európai vezeték kiépítése volt, a munkálatok három éven át tartottak.

Siemens Jedlik Ányostól függetlenül 1866-ban felfedezte a dinamóelvet, amelyet - szintén Jedliktől eltérően - a gyakorlatban is sikeresen alkalmazott. Az ő tervei alapján épült az első villamos vasút, nevéhez fűződik a németországi utcai világítás rendszerének kiépítése, 1875-ben bemutatta, hogy a vezetőben az elektronok közel fénysebességgel haladnak. A feltaláló széleskörű szakmai és anyagi elismerésben részesült, a díszdoktori címek mellett a Porosz Akadémia tagjává választották és a francia becsületrenddel is kitüntették.

A nevével fémjelzett konszern 1887-ben jelent meg Magyarországon, ekkor alakult meg az első Siemens és Halske Berlin-Budapest vegyes vállalat. Ez a cég építette meg a nagykörúton az első villamosvonalat, majd 1896-ban a nevezetes millenniumi földalattit. Ezt követően a II. világháború végéig még számos Siemens cég létesült, főként a villamos és gyógytechnikai iparban.

Werner Siemens kétszer házasodott meg, első feleségétől (aki 1865-ben halt meg) négy gyermeke született. 1869-ben nősült meg újra, egy távoli unokatestvérét vette el, akitől még egy fia, a vállalatot továbbvivő Carl-Friedrich született. Siemens életműve elismeréseként 1888-ban nemesi címet kapott. A szociális érzékenységéről is híressé vált feltaláló, aki mindig igyekezett megfelelően gondoskodni munkásairól, 76 éves korában, 1892. december 6-án halt meg Berlinben. Neve és öröksége ma is él, a Siemensnek a világ 198 országában mintegy 400 ezer munkavállalója van.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár