2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

2600 éves csecsemő

2002. július 8. 20:50

Egy megközelítőleg 2600 évvel ezelőtt, 6-8 hónapos korában meghalt csecsemő meglepően jó állapotban megmaradt csontvázát tárták fel a francia régészek Perpignan közelében.

A Keleti-Pireneusokban fekvő Ruscino mellett folyó ásatások során egy ókori faház maradványai között bukkant a sírra a perpignani Rémy Marichal vezette régészcsoport. A csontokat júniusban emelték ki a sírból, s elemzésük eredményeit hétfőn hozta nyilvánosságra a régió kulturális ügyeinek igazgatósága.

A régészek szerint az időszámításunk előtti 625. és 575. év közötti időszakban, az európai vaskorszak elején temették el szertartásos gonddal a - minden bizonnyal egy ibér törzsből származó - csecsemőt. A holttestet bőrből vagy szőrméből készült szemfedőbe burkolták, és ékszerekkel együtt hantolták el. Ez utóbbiak között volt egy vasból készült csat, és egy bronzgyűrűbe foglalt fogból, továbbá korall- és borostyándarabokból összefűzött nyakék.

A csecsemő csontváza rendkívül jó állapotban őrződött meg. Az AFP által idézett régészek szerint ez a sírlelet sok adalékkal fog szolgálni a kor tanulmányozásához.

Az ókori Rómát Hispániával összekötő egykori "Via Domitia" út mellett, Ruscino közelében már a XIX. században is végeztek régészeti feltárásokat. A most nyilvánosságra hozott lelet a korábbi leleteket bemutató múzeum látogatóinak szánt parkoló építési munkálatait megelőző régészeti feltárás során került elő. mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár