A vörösterror 133 napja

Isztambulba költözött Dzsingisz kán kulturális öröksége

2006. december 11. 09:30

Isztambul legújabb kiállítása Európában újnak tekinthető témát dolgoz fel: több mint 600 tárgyban mutatja be Dzsingisz kán, a mongol világhódító eurázsiai kulturális örökségét.

"A minden idők legnagyobb birodalmát 800 éve megalapító Dzsingisz kánt elsősorban harci tetteiről ismerték. Elfelejtik, hogy birodalmának földjén nagyszerű kulturális és művészi szintézis jött létre"
- mondta az újságíróknak Nazan Ölcer, az isztanbuli Sabanci múzeum igazgatónője.

A rettegett uralkodó egyesítette a mongol törzseket és Pekingtől a Volgáig terjedő birodalmat hozott létre. A kiállítás, amelynek anyaga már megjárta Berlint és Bécset, a török nagyvárosban a helyi múzeumokból eredő ritka kéziratokkal gazdagodott: ezek fényt derítenek arra, milyen szerepet játszottak a mongolok a kínai kultúra elterjesztésében. A kultúrák közti köölcsönhatásokról is beszélt dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista a Múlt-kornak, amikor a hun-magyar rokonságról kérdeztük. Olvassa el az interjút!

A mai Irán, Irak és Anatólia területe fölött 1256-tól 1335-ig uralkodó Ilkhan mongol dinasztia idejéből való például egy illusztrált orvosi szakkönyv, amely jól mutatja, milyen befolyást gyakorolt a kínai kultúra az ottomán világra a mongol inváziók közvetítésével - mondta el az AFP-nek Selmin Kangal, az isztanbuli kiállítás rendezője.

A Sabanci múzeum, a bécsi Kunsthistorisches Museum, a bonni Kunst und Austellungshalle és a müncheni Völkerkunde múzeum együttműködésével megszervezett vándorkiállítás következő állomása - április 8-tól - Budapest lesz, majd Varsó következik.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!